Прогнозата за януари е със 7,28 на сто по-ниска цена отколкото предложената за декември

 7,28% по-ниска цена на газа прогнозира "Булгаргаз" за януари. Компанията обяви прогнозата си от 25,07 лв. за мегаватчас. Това тя е длъжна да направи месец преди да внесе заявлението си за цена в Комисията за енергийно и водно регулиране.  За декември "Булгаргаз" внесе в КЕВР заявление за цена от 27,04 лв.

Така се очертава декември и януари да бъдат с по-ниски цени на газа, след като три поредни месеца трендът беше към трайно поскъпване.

Да припомним, че през август синьото гориво струваше 18,67 лв. за мегаватчас, през септември цената се вдигна на 22,46 лв, през октомври - 24,72 лв. и през ноември беше пикът - 28,21 лв. за мегаватчас.

Да припомним, че от април започна драстично поевтиняване на природния газ и цените се определят всеки месец. Това стана след промяна в договора между "Газпром експорт" и "Булгаргаз", като при определяне на цената на газа се включи, и то със 70%,  пазарната компонента на газовите хъбове в Европа. Така  от април до август се получи драстичното поевтиняване, а след това започна сезонното поскъпване.

Сега се наблюдава за последния месец на годината и за първия на 2021 г. тенденция към намаляване на цената.