ЕК пусна резултатите от второ изследване

Ново изследване показва, че практиката за двоен стандарт при храните в ЕС продължава. То е проведено от Съвместния изследователски център - научна служба на Европейската комисия, предоставяща независими, базирани на научни изследвания съвети в подкрепа на изготвянето на политиките на ЕС.

От доклада става ясно, че в част от проверните стоки в България имат различни съставки от тези в други държави. Едно от разминаванията например е използването на фруктоза вместо захар.

В газирани напитки у нас се слага арабска дъвка, докато в страни от Западна Европа съставката не се ползва. Арабската дъвка е вид фибри, получени от растения. Използва се като сгъстяващо средство и свързващо вещество, което помага да се държат съставките заедно.

При проверена марка кафе в България пък е установено, че то образува повече пяна при варене. Чипс имал най-високо съдържание на сол у нас.

Изследвани са 20 продукта, продавани в различни държави от ЕС. Пробите са взети през септември 2020 г., а тестването е до края на ноември 2020 г. Целта е била да се установи дали разликите в състава могат да бъдат доловени от човешките сетива.

В 10 от хранителните продукта имало значими вкусови различия. Според изследователите това се дължи на различните съставки. Дава се пример със съдържание на портокалов сок в оранжада, на прасковен сок в студен чай, на мазнини в майонеза, на захар в зърнени закуски, на сол в крема сиренето. В същото време по-малки разлики в съдържанието водели по-рядко до значителни разминавания във вкуса - например мазнини в чипсове или какао в напитка на прах.

От ЕС посочват, че експертите, които са правили изследването, са специално обучени и поради това било вероятно обикновеният потребител да не усети същите разлики във вкуса. Посочва се още, че потребителите не формират решението си да купят продукт само заради вкуса, а могат да бъдат повлияни и от други фактори като например цената.

Експертите правят уговорката, че качествата на суровините и производството в различни заводи не може да се контролират до такава степен, че да има напълно еднакви продукти. Посочва се още, че резултатите са от сравнително малък брой проби и те не можели да служат за обобщение.

Първото изследване за двоен стандат при храните в ЕС бе публикувано в средата на 2019 г. Тогава бе наблегнато на разликите в състава на хранителните продукти и бе установено, че такива има в една трета, без това да е посочено на етикетите.

Премахването на двойния стандарт при храните ще стане едва през май догодина, когато в сила влиза приетата за това евродиректива. (24часа)