С повече от 10 процента е нараснала средната работна заплата за една година. За сметка на това обаче намаляват възнагражденията от труд в общия дял на домакинските бюджети, докато делът на доходите от пенсии и социални помощи расте.

"За първи път достига 55 процента делът на работната заплата в доходите на домакинствата заради отражението на тази криза. В същото време се увеличава делът на доходите от обезпечения и помощи, както и от пенсии“, коментира по БНР Зорница Славова от института за пазарна икономика.

Въпреки отчетения ръст на средната работна заплата до 1500 лева това съвсем не се отнася до всички сектори на икономиката. Традиционно най високи са доходите в информационно комуникационните технологии, а в здравната сфера - заради допълнителните плащания към медиците на първа линия.

„Те продължават да дърпат напред - сектори, които изискват по висока квалификация. И го имаме в същото време ефекта на това, че най-много пострадаха заетите в секторите на ресторантьорството и хотелиерството, където са най-ниските заплати“, обясни Зорница Славова.