Министърът на енергетиката Андрей Живков и Националният синдикат "Защита"  обсъдиха възможностите за работа на ТЕЦ „Марица-изток 2“  в краткосрочен план, както и усилията на екипа на енергийното министерство да осигури дългосрочна перспектива за региона. 

Срещата, в която участва и зам.-министър Мирослав Дамянов, е част от поредицата дискусии, които екипът на министерството провежда с неправителствени организации, синдикати, браншови и професионални сдружения и други за постигане на максимален обществен консенсус за намиране на работещи решения за стабилизиране на енергийния сектор, съобщиха от ведомството.

Двете страни в разговора потвърдиха важността на ТЕЦ „Марица-изток 2“ за сигурността на енергийната система и ключовата й роля за доставка на енергия.
Министърът заяви, че  усилията за решаване на натрупаните проблеми са насочени към решения, които, от една страна, да осигурят необходимата стабилност на енергийната система, а от друга – да положат основите на нова перспектива за развитие на целия регион. Това може да бъде постигнато чрез европейските финансови инструменти - Фондът за справедлив преход, Иновационен и модернизационен фонд и др. В момента екипът на ведомството работи активно за промяна на Плана за възстановяване и устойчивост чрез включването на нови проекти в него.