Бившият финансов министър засега е обект като физическо лице, ако се открие голяма разлика между приходи и разходи, може да назначат ревизия

НАП е стартирала проверка на бившия финансов министър Владислав Горанов. Служебният министър на финансите Асен Василев потвърди новината на сайта “Сега” пред журналисти в петък.

И допълни, че НАП трябва да провери дали има несъответствие между приходите и разходите на Горанов. Подобна проверка може да се направи и на настоящия вътрешен министър, каза Василев. Преди ден от ГЕРБ преброиха, цитирайки разследване на ПИК, че Бойко Рашков имал резиденция, къщи, апартаменти и още имоти. Според ГЕРБ бройката им е 19.

Източници от НАП казаха, че проверката на бившия финансов министър от ГЕРБ е като физическо лице. Ако бъде открита голяма разлика между приходите и разходите на Влади Горанов, може да бъде назначена ревизия. “24 часа” опита да говори с него, но той не бе открит за коментар.

БОЙКО РАШКОВ
БОЙКО РАШКОВ
Темата с имотното състояние на Горанов стана актуална, когато пак сайтът “Сега”, собственост на доставчика на битова газ Сашо Дончев, откри в имотния регистър любопитна сделка. Фирмата на Горанов “Трилема Кансълтинг” е закупила офиси на бул. “Цариградско шосе” на стойност 750 хил. лева.

Тогава Горанов и пред “24 часа”, и пред Нова тв, и пред Би Ти Ви обясни, че покупката е със средства на компанията и заем. Според бившия министър всичко било проверимо и законно, а той няма намерение да коментира търговската си дейност.

На 20 юни Бойко Борисов обяви във фейсбук, че цялата парламентарна група на ГЕРБ е обект на данъчни проверки. Според източници от партията сред имената на проверяваните освен Владислав Горанов били и бившият енергиен министър Делян Добрев и съпругата му, както и бившият икономически министър Лъчезар Борисов.

Делян Добрев заяви, че НАП му прави не проверка, а ревизия на доходите като физическо лице, както и на съпругата му. Лъчезар Борисов отказа коментар с мотив, че няма информация.

“24 часа” официално изпрати на 21 юни писмо със запитване до НАП дали думите на Бойко Борисов са точни, но до петък нямаше отговор. На допълнителен въпрос на изданието ни по повод станала вече публична, макар и неофициално, проверка на Горанов получихме отговор, че събирането на информация по нашето писмо изисква време и отговор ще получим другата седмица.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ
ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ
Горанов започна частен консултантски бизнес през август 2020 г., когато напусна политиката. Месец преди това тогавашният премиер Бойко Борисов смени министрите Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов след среща с областните координатори на ГЕРБ, където те поискали рокадите, за да се опровергаят внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са свързани с ДПС.

За смяната на финансовия министър Борисов допълни още, че “не можел да си отговори на въпроса защо 5 години контролът на комисията по хазарта е занижен”. Думите му бяха по повод на това, че фирми на Васил Божков не са внесли в хазната дължими такси и данъци за 700 млн. лв., за което им бе отнет и лицензът за хазартна дейност. Божков пък отправи обвинения към Горанов, замесвайки и Борисов, за плащане на такса “спокойствие”, но без конкретни доказателства, каквито и до този момент санкционираният от САЩ бизнесмен не е предоставил.

Единствен Горанов тогава от тримата отстранени министри публично поиска примери, които да потвърдят свързаност в законодателната дейност с ДПС. И не получи. Поясни обаче, че когато са се чували различни гласове за финансовата система на държавата, той винаги е търсил подкрепата на всички парламентарни групи. Горанов обяви, че не вижда причина да подава оставка дни след като България е приета в чакалнята на еврото.