България може да възстанови икономиката си до края на годината, сочи юнската прогноза на Европейската банка за възстановяване и развитие. Според нея растежът на българската икономика през 2021 г. може да достигне 4,5%, което ще компенсира спада от 4,2% от БВП. 

За да се случи това е нужно масово ваксиниране на населението и политическа стабилност. "Въпреки че ревизираните прогнози ни дават основания да бъдем оптимисти, остава огромна несигурност по отношение на развитието на делта варианта на ковид-19, който крие особено големи рискове за държавите, които са постигнали по-малък напредък по отношение на ваксинациите и за икономиките, които разчитат силно на международния туризъм", предупреждава главният икономист на ЕБВР Беата Яворчик.

Подобрението за България спрямо предишната прогноза от септември 2020 г. е с 1,5 процентни пункта. То се дължи на относителното запазване на вътрешното потребление - благодарение на ръст на заплатите, антикризисни мерки и правителствени разходи.

Бюджетният дефицит от 3,4% от БВП през 2020 г. ще се запази и през настоящата, посочват от ЕБВР. Износът спадна миналата година с 11,3%, инвестициите - с 5.,%, а възстановяването на експорта на стоки става по-бавно от страните в района. Износът на услуги бе тежко ударен и през миналата година спадна с 28,6%. 

Ръстът на потребление и заплати може да подобри резултатите на българската икономика, но политическите трудности по-скоро биха отложили публичните инвестиции и използването на еврофондовете от Плана за възстановяване, посочват от ЕБВР. Банката предупреждава, че в приблизително половината държави - предимно от бившия съветски блок - в които действа, възстановяването спрямо 2019 г. няма да се случи и тази година. През 2020 г. четири страни - Турция, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан, са отчели ръст и тази година ще останат лидери по темп на растеж, а други ще се присъединят към тях през тази година, но има държави, като Черна гора например, която основно заради зависимостта си от туризма ще се възстанови през 2022 г.