Според него няма как да се назначи временен управител на банката

Ще заведем иск срещу Митко Симеонов и Велина Бурска, че начините им да спрат тяхното уволнение ще навредят на бизнеса. Това съобщи икономическият министър Кирил Петков по повод уволнените членове на надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Той уволни двамата члена на надзорния съвет, но те обжалваха освобождението си. "Заради това, че отстранените обжалват, се блокира работата на бнаката в момент, в който малките и средни предприятия имат нужда от помощ" посочи министърът.

Няма как БНБ да назначи временен управител на банката, който да отпуши работата й, заяви още Петков на въпрос на "24 часа". Такъв вариант виждат юристи и финансисти, четейки Закона за кредитните институции. 

Междувременно тази сутрин съдът отново спря назначението на новото ръководство на банката - надзорния и управителния съвет. 

Петков коментира и този казус. Първо се извини за емоционалната си реакция и беше категоричен, че не е искал да се намесва в работата на съда, тъй като вярва в правовия ред. Става дума за думите му след първото спиране от страна на съда на вписването на новото ръководство. 

След това Петков изказа мнение, че само 1% е вероятността всички дела за кадрови смени от страна на правителството да се паднат при един и същ съдия.

Финансовият министър Асен Василев пък цитира писмото от Съюза на съдиите от преди ден, в което се казва, че има противоречива съдебна практика по тези казуси, което само по себе си значело, че има противоречие. 

Регионалната министърка Виолета Комитова се съгласи, че съдебната практика е противоречива и не разбира защо министър, който е 100% принципал на дадено държавно предприятие, не може да смени ръководството му.