•  Българската икономика и индустрия трябва да оцелеят и държавата трябва да е партньор, заяви президентът
  • Призова обаче да се мисли и за последствията за пазара

Болници, училища, ВиК дружества са затруднени да си плащат тока. А кмет на малък град в Южна България попитал Даниел Панов, председател на Националното сдружение на общините, да спира ли уличното осветление.

Бизнесът изнемогва. Енергоинтензивната индустрия иска директни договори с АЕЦ “Козлодуй” и НЕК, синдикатите и останалите работодатели настояват целият бизнес да купува от доставчик от последна инстанция на цени на себестойност на тока плюс печалба за централите.

Очаква се и

300 000

домакинства

да бъдат

подпомогнати

Това са само част от щрихите в тревожната картина, очертана на двучасова дискусия в понеделник, организирана от президента. Кръглата маса “Мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Подготовка на позицията на България пред ЕС” събра в резиденция “Бояна” работодатели, синдикати, шефове в енергетиката, премиера и министри, кметове.

Голяма част от предложенията, които чу Румен Радев, бяха за овладяване на кризата чрез засилване ролята на държавата. Имаме консенсус за приоритетите - на първо място е социална поносимост за гражданите, на второ -

да не поставяме

под риск

училищата,

болниците и

детските

градини,

и трето, да се помогне на бизнеса. Така обобщи срещата президентът Радев. Поиска интензивна работа от правителството и всички партньори и решения в кратки срокове. И гарантира, че ще отстоява в Съвета на Европейския съюз както решенията на кабинета, така и позициите на българския бизнес.

Бързи и лесни решения няма, заяви премиерът Стефан Янев. Всяко решение трябва да се осмисли, да се огледа от неговата законосъобразност и целесъобразност. Това е именно нашата задача. В този смисъл ще бъде подготвена и позицията, която ще приемем на Министерски съвет и ще бъде представена и защитена от президента на предстоящия съвет в края на седмицата. Чува се искане за повече държава, но тя не поставя условия към бизнеса. Ние не казваме: “Ние ще помогнем, но вие намалете цените на вашите продукти”, коментира Янев. И помоли за търпение и отговорно отношение.

Кризата не е енергийна, а ценова, смята министърът на енергетиката Андрей Живков. Той акцентира на дългосрочните договори на бизнеса за ток на борсата. И обяви, че ще продължат да се предлагат малки пакети, както вече бе направено веднъж, като те ще бъдат до 5 мегавата.

От 1 ноември цената на доставчика от последна инстанция, при който са над 280 хил. фирми, ще бъде намалена с 30 лв., съобщи Живков, а по-късно председателят на КЕВР Иван Иванов потвърди думите му.

Още 60 млн. лв.

ще получат

фирмите с

годишен оборот

над 500 000 лв.

от Министерството на икономиката, обяви служебната министърка Даниела Везиева. Те ще са за фирми, кандидатствали по процедурата за оборотни средства, одобрени и попаднали в резервния списък.

Ситуацията е безпрецедентна, в нашия живот не сме виждали такова нещо, заяви ротационният председател на Асоциацията на работодателските организации Васил Велев, подчертавайки, че цените на тока са 3-4 пъти по-високи от миналата година.

“От над 600 000 фирми ще се изсмуче ликвидност за 2-3 млрд. лева”, каза Велев. Поиска парите да се върнат там, откъдето са взети - бизнеса: “Парите не са изтекли и са в АЕЦ “Козлодуй”, във фонда “Сигурност на електроенергийната система” и в бюджета”.

Той е категоричен, че 50-те лева помощ за предприятията вече не са достатъчни. Работодателите настояват още да се удължи кредитната ваканция.

Зам.-председателят на КРИБ Николай Вълканов потвърди предложението на организацията от миналия четвъртък за енергоинтензивната индустрия, която иска за 150-160 предприятия двустранни и дългосрочни договори с атомната централа и с НЕК.

Синдикатите настояха

целият бизнес

да отиде към

доставчик от

последна

инстанция

до края на март догодина. Този доставчик пък да купува тока от НЕК, която да прави микс от електроенергията на държавните централи с цена, близо до себестойността и с процент печалба.

Това предложение, направено от Пламен Димитров от името на КНСБ и КТ “Подкрепа”, се подкрепя и от работодателите, заяви Васил Велев.

Да направим така, че цените на електроенергията да бъдат развързани от платформата “Ден напред” на борсата и да бъдат завързани за себестойността ѝ с процент печалба, искат синдикатите.

Според президента Радев обаче

това е брутална

намеса на

държавата в

икономиката,

промяна на пазарните механизми и връщане към други времена.

Освен за решаването на кризата трябва да се мисли и за последствията за пазара, каза той и се обърна към работодателите: “Българската икономика и индустрия трябва да оцелеят и държавата трябва да е партньор”.

Според синдикатите България трябва да подкрепи предложението на Европейската комисия за обща европейска газова банка.

Спрямо извънредната ситуация правителството трябва да утвърди нова минимална работна заплата още тази есен. Тя трябва да стане 700 лева още от 1 ноември, за да може в бюджет 2022 да стане 760 лева, настояват още синдикатите.

Че се надценява печалбата на АЕЦ “Козлодуй”, обяви пък шефът на БЕХ Валентин Николов - не била 1,8 млрд., а в края на годината се очаква да е 985 млн. лв.

А кметът на Велико Търново Даниел Панов поиска общините да купуват ток от регулиран пазар.