Едва ли са много хората, които са се учили да карат ски с помощта на робот. Но вече и това е възможно. Наскоро екип на шанхайския университет „Дзяотун“, ръководен от професор Гао Шън и представители от Факултета за машинно и енергийно инженерство и Факултета за електронни комуникации, завърши тестовете на разработен от тях ски-робот, съобщава Радио Китай.

Машината може да се пързаля със скорост от над 10 метра в секунда по писта с дължина 400 метра и наклон от 18 градуса и използва технологии като интелигентно възприятие и контрол на спирането, да завива, избягва препятствия и планира маршрута си.

При карането на ски ключови са стабилността и гъвкавостта. Затова разработката на роботи и системи за управление при пързаляне със ски не е малко предизвикателство. Екипът на „Дзяотун“ най-напред е проектирал и конструирал механизма за задвижване и интелигентната система, която го контролира. Тя включва динамичен контрол за стабилността на баланса, интелигентно възприятие и интелигентно планиране. Благодарение на това роботът може да анализира данни за човешките действия при каране на ски, да ги имитира и се адаптира към особеностите на околната среда.

По време на процеса на проектиране екипът е използвал ръчно дистанционно управление и автономно планиране, за да определи височината, ъгъла на наклона на тялото на робота и други данни, които са ключови за осъществяване на теста за контрол на скоростта и движенията. Сред тях максималната скорост при ръчно дистанционно управление може да достигне 3,2 метра в секунда, най-високата скорост при самостоятелно планирано равномерно пързаляне по права линия – 5,17 метра в секунда, а максималната скорост при стабилно управление и движение 2,45 метра в секунда.

Събирането на едно място на редица ключови технологии позволява на ски-робота да преминава през група в реална среда чрез безжичен дистанционен контрол, гарантирайки безопасността при висока скорост и избягване на препятствия по пистите. Той също така може автоматично да тръгва и завива без човешка намеса.

Ски-роботът е авангардна технология, която позволява множество възможности за интеграция с различни сценарии, включително чрез 5G мрежата. Очакванията са в бъдеще подобни роботи да се превърнат във важен участник в мисии за патрулиране и спасяване при усложнени зимни условия в недостъпни планински местности.