Експерти от австралийския аналитичен център "Пробив - Национален център за възстановяване на климата" стигнаха до заключението, че до 2030 г. глобалното затопляне ще надхвърли 1,5 градуса по Целзий и ще бъде последвано от необратими каскадни промени в климата и световните природните системи, съобщи ТАСС.

Това сочат данните от доклада на организацията, публикуван във вторник, съобщи БТА.

"Критичните точки, след които последиците от глобалното затопляне са необратими, вече са преминали за такива важни системи на планетата като арктическия лед, ледниците на Гренландия и морето Амундсен в Западна Антарктида, тропическите гори в източната част на Амазонка и коралови рифове. До 2030 г. светът ще премине границата на повишаване на общата температура на планетата с 1,5 градуса по Целзий, последвано от каскадно изменение на климата, което ще причини много по-сериозно затопляне и темпото му ще се ускори," пише в доклада.

Според австралийски експерти климатичната система на Земята "вече претърпява драстични промени" - последствия, за които светът не е готов. "Целта от 1,5-2 градуса по Целзий никога не е била и очевидно и сега не е гаранция за безопасност. Ограничаването на затоплянето до 1,5 градуса по Целзий няма да ни спаси от последиците от изменението на климата. За да защитим хората и природните системи на света, затоплянето трябва да е доста под 1 градус по Целзий, вероятно не повече от 0,5 градуса по Целзий", изтъкват експертите в доклада.

През 2019 г. експертите на центъра заявиха, че до 2050 г. средната температура на въздуха ще се повиши с три градуса по Целзий, което ще доведе до разрушаване на ледената покривка, тежка суша и загиване на дървета в тропическите гори на Амазонка.