Икономическият растеж е достигнал 5,5 на сто миналата година в Испания благодарение на динамичното потребление на домакинствата и силното нарастване на инвестициите. Това се посочва в първоначалната оценка на Националния статистически институт (INE), публикувана днес и цитирана от Франс прес и БТА.

Тази цифра, постигната в контекста на силен инфлационен натиск и на фона на войната в Украйна, е идентична на регистрираната през 2021 г. и отчетливо надвишава предварителната цел на испанското правителство за растеж от 4,4 на сто.

За сметка на това резултатът се доближава до очакваното от Международния валутен фонд (МВФ), който повиши прогнозата си до 5,2 на сто в средата на януари поради по-силно от очакваното възстановяване на туристическия сектор след две години на здравна криза.

Според статистическия институт силният растеж през 2022 г. се дължи на добрите резултати през пролетта: между април и юни брутният вътрешен продукт (БВП) на четвъртата икономика в еврозоната също е скочил с 2,2 на сто благодарение на устойчивото потребление на домакинствата.

Това е позволило да се компенсира нетното забавяне на активността, с което Испания се е сблъскала в края на годината (+0,2 на сто през третото и четвъртото тримесечие) подобно на всички европейски икономики, които изпитаха скок на потребителските цени.

В Испания инфлацията е достигнала миналата година средногодишно равнище от 8,4 на сто с пик до 10,8 на сто през юли, според данните на статистическия институт. През последните месеци обаче инфлацията се е забавила, за да достигне 5,7 на сто в края на декември, което е едно от най-ниските равнища в еврозоната.

Министърката на икономиката Надя Калвиньо Сантамария изтъкна, че икономическият растеж е "доста над" средното европейско равнище от 3,3 на сто, очаквано от Брюксел.

Според Мадрид тази динамика ще позволи на Испания да запази стабилния си растеж и тази година макар и с рязък спад спрямо 2022 година (очаквани 2,1 на сто). Тази прогноза обаче се разглежда като твърде оптимистична от по-голямата част от финансовите институции като Международния валутен фонд, който залага на 1,1 на сто.

Испанската икономика бе една от най-засегнатите от последствията от пандемията от КОВИД-19 с исторически спад на БВП от 10,8 на сто през 2020 година. Според МВФ тя няма да достигне предкризисното си равнище преди 2024 година.