Страната няма нужда от нови избори, категорични са от АИКБ

Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ призовава за открит диалог първо по приоритетите и политиките, а след това по персоналния състав на бъдещото правителство, което да ги реализира.

Призоваваме за обединително усилие от всички представени в парламента партии и депутати, като напомняме, че и ролята на опозиция е достойна, когато аргументирано критикува, но не минира управлението на страната. Това е записано в обръщение на работодателската организация по повод предстоящото първо заседание на 46-ото Народно Събрание, цитирано от БТА.

Според АИКБ страната има нужда от парламент и излъчено в диалог правителство, а не от нови избори, защото нов вот едва ли ще произведе принципно различна структура в парламента. Мнозинството българи искат промяна на модела на управление и това личи от двата вота. България не трябва да губи повече критично ценно време в момент, в който Европа тръгва бързо да се възстановява и решително да обновява икономиката си, смятат от Асоциацията.

За АИКБ приоритет на приоритетите е добрата и стабилна бизнес среда и условия за развитие на предприемачеството, важно е запазването на добре работещия данъчен модел, продължаване на реформите в образованието, ускоряване на подготовката ни за встъпване в ОИСР, Шенген и Еврозоната. Не като самоцел, а като постигнати стандарти, посочват още от работодателската организация.

За АИКБ е притеснителна липсата на съгласие сред политическите сили по приоритетите, особено в областта на съдебната реформа, правната сигурност, защитата на собствеността. Според организацията липсва споделена визия за реформи в сектор "енергетика и климат", както и съгласие по основни аспекти на пенсионната система, като актуализацията на пенсиите и връзката им с осигурителния принос.