Националното управление на САЩ по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) поздрави с публикация в туитър компанията "Блу ориджин" на Джеф Безос с успешния първи суборбитален полет на кораба "Ню Шепард" с пътници на борда, сред които беше и най-богатият човек на света Джеф Безос, предаде ТАСС.

Джеф Безос бе сред четиримата пътници на борда на първия полет с пътници на своята космическа компания и така се превърна във втория милиардер, който в рамките на малко повече от седмица се издигна до ръба на космоса със собствен апарат, писа Асошиейтед прес.

Основателят на "Амазон" беше на борда в компанията на брат си Марк, както и на 18-годишния младеж от Нидерландия Оливър Дамен и на 82-годишната авиаторка от Тексас Уоли Фънк, които се превърнаха съответно в най-младият и в най-възрастният човек, полетели в космоса.

"Най-хубавият ми ден", възкликна Безос, когато капсулата се приземи в пустинята в Западен Тексас след десетминутния полет.

Ракетата "Ню Шепард" на "Блу ориджин", кръстена на първия американски астронавт, беше изстреляна в деня на 52-ата годишнина от кацането на Луната на "Аполо 11". Датата е избрана от Безос заради историческото й значение. Той я спази, макар че "Върджин галактик" на Ричард Брансън го изпревари с девет дни с полета си от Ню Мексико в надпреварата за парите на космическите туристи.

За разлика от пилотирания апарат на Брансън, капсулата на Безос е напълно автоматизирана и не изискваше специализиран екипаж на борда за излитане и кацане.

"Блу ориджин" достигна височина от 106 километра, над 16 километра повече от височината при полета на Брансън. Бустерът на ракетата с дължина 18 метра ускори до три пъти скоростта на звука, за да издигне капсулата на максимална височина, преди да се отдели от нея и да се приземи.

Пътниците преживяха няколко минути на безтегловност в просторната бяла капсула с големи илюминатори. При радиовръзката се чуваха възгласите на пътниците. Капсулата се приземи с помощта на парашути, като Безос и гостите му за кратко са изпитали близо шест пъти силата на гравитацията по пътя към Земята.

Първи от капсулата излезе Безос, последван от спътниците си и с широки усмивки прегръщаха роднините си, след което отвориха бутилки шампанско и се опръскаха с него, за да отпразнуват.

Полетът им продължи десет минути и десет секунди, с пет минути по-малко от полета на Алън Шепард през 1961 г.

Уоли Фънк сподели приключението и осъществената мечта на Джеф Безос. Тя е сред 13-те жени пилоти, които преминават тестове като тези на НАСА за подбор на астронавти през 60-те години, но така и не успява да полети към космоса.

Към приключението се присъедини и първият плащащ клиент на "Блу ориджин" Оливър Дамен, който в последния момент замени спечелилия търга за място в полета, платил 28 милиона долара. Бащата на младежа от Нидерландия участва в наддаването и миналата седмица прие предложението на "Блу ориджин" да плати по-ниска, но запазена в тайна цена, за да заеме синът му овакантеното място. Победителят в търга предпочете да лети по-късно.

От "Блу ориджин", основана от Безос през 2000 г. в Кент, щата Вашингтон, не разкриват цената на билет за пътуване до космоса. Още два полета с пътници са планирани до края на годината, каза изпълнителният директор на компанията Боб Смит.

По-малко от 600 души са стигали до ръба на космоса досега, отчете БТА. До вторник най-младият сред тях бе 25-годишният съветски космонавт Герман Титов, а най-възрастният - Джон Глен, когато бе на 77 г.

Безос и Брансън възнамеряват рязко да увеличат броя на хора, преживели подобно приключение. С тях е и Илон Мъск и компанията му "СпейсЕкс", които прескачат кратките космически полети и ще изпращат клиентите си директно в орбита за десетки милиони, като първият полет е планиран за септември.

Въпреки всичко Безос и Брансън настояват, че не се надпреварват. Безос отбеляза тази седмица, че единственият човек, който може да претендира, че пръв е бил в космоса, е съветският космонавт Юрий Гагарин, който бе изстрелян в околоземна орбита на 12 април 1961 г.
Брансън изпрати поздравление в Туитър: "Впечатляващо! Всичко най-хубаво на целия екипаж от мен и целия екип на Върджин галактик".