Министърът на икономиката Кирил Петков води разговори с фирмата, която проектира комплекс от три сгради и наземен паркинг до "София тех парк". Целта му е той да бъде прекратен. Според него в ситуация на пандемия, а и без нея, няма логика държава като България да харчи толкова много пари за министерства като небостъргачи. При това на територия, която е създадена, за да се привличат в нея иновативни проекти.

Пред "Свободна Европа" обясни, че е разговарял с фирмата, която прави проекта и чието име не спомена, защото тя показала кооперативност. Поставил е въпроса за това каква е най-малката щета, която държавата ще понесе, за да се прекрати договорът за проектиране, което вече е започнало.

На въпрос дали е възможно изобщо договорът да бъде прекратен той посочи, че е въпрос на добра воля от страна на фирмата и на държавна политика.

Със заповедта на архитект Здравков се променя функцията на два парцела общо за почти 25 дка. От "за научно-технологичен парк София" те стават за "правителствен комплекс от сгради за нуждите на държавната администрация", припомня "Капитал". Планирано е комплексът да е от офис сгради с различна етажност. Високата ще е 15 етажа (до 75 м), а съседната - девететажна (до 50 м). Двете се вливат в обща двуетажна сграда, висока 15 м. Предвижда се и голям надземен паркинг с височина 20 м.

Проектът пък минава през Държавната консолидационна компания (ДКК). Кирил Петков обяви, че не разбира защо България се държи като онези, които имат толкова пари от петрол, че се чудят какво да ги правят и затова министерствата им са небостъргачи. Той отбеляза и че не разбира защо ДКК изобщо съществува. Допълни, че в годините назад е била използвана за придобиване на частни фирми.

Още когато зае поста и се опита да разбере с какво се занимава компанията и да направи промени, той срещна съпротивата на ръководството. По думите му в момента тя е налице само от страна на изп. директор Ясен Спасов, който не отговаря на питанията му, тъй като от 2 седмици е обявил, че е болен от шарка.

ДКК бе създадена от първия кабинет "Борисов" с идеята в нея да постъпват парите от приватизация, като по този начин се отклоняват от Сребърния фонд. Той пък трябваше да компенсира недостига на парите в солидарния стълб за пенсии.

ДКК е и сред основните клиенти на Българската банка за развитие, от ръководството на която доскоро Кирил Петков също срещаше голяма съпротива. След като успя да направи известни промени в ръководството, сега обяви, че се прави преглед на целия портфейл на банката, за да се изготви анализ на заемите, които по думите му "нормален банкер не би отпуснал".

Обяви, че няма необслужвани заеми към момента, но посочи, че при два за над 100 млн. лв. се предвижда дълго да се плащат ниски лихви и едва след това да се погасят главниците. За тях сега трябвало да се прецени дали "рискът е голям или огромен". От думите му се разбра, че единият заем е за "Роудуей кънстръкшън", свързана с Румен Гайтански-Вълка, която има заем за 150 млн. лв. от 2015 г. Министърът анализира, че при тези заеми бизнес плановете на компаниите са много оптимистични и оценките на тези дружества са били функция от въпросните планове.

Обяви, че ако се открият "несвойствени дейности" в банката по такива заеми, те ще бъдат дадени на прокуратурата.

В отговор на въпрос Кирил Петков обяви, че след отказа на "Има такъв народ" тримата с министъра на финансите Асен Василев и на образованието Николай Денков не са получавали ново предложение за постове и също, че тримата вървят като екип. Последното бе обект на присмех от страна на "Има такъв народ" по време на пресконференцията в петък, на която бяха оповестени някои подробности по съставянето на проектокабинета.