Държавата трябва да прояви активност, за да се премахнат въглищата по-скоро, казва председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България

- Инженер Георгиев, като председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България каква е ценката ви за  бъдещето на топлофикационните дружества в България?

- За съжаление в момента е неясно. Надявам се новото правителство да обърне повече внимание на зелените политики и на национална стратегия, която да очертае бъдещето на енергетиката.

Всички знаят, че трябва да премахнем въглищата, прави ми впечатление, че повечето топлофикации полагат усилия, но забелязвам и че за момента се опитват да правят всичко със собствени средства. Време е и държавата да им обърне внимание и да разработи механизми, чрез които да подпомогне предприятията както финансово, така и чрез допълнителен капацитет.

Не бива да допускаме сценарият със затваряне на централите на въглища! Та те формират половината от производството на топлинна и електрическа енергия в страната! Не знам зелените активисти как си представят енергийната карта без тях, но аз лично смятам, че без тях ще изпаднем в огромна криза. Цените на електрическата енергия на европейските борси са много високи. Колкото повече произвеждаме сами, толкова по-добре за нас. От една страна, не сме зависими от другите, от друга, ако проявим достатъчно старение, ще поддържаме по-ниска себестойност.

- Казахте, че топлофикациите се опитват да се променят със собствени усилия. Дайте пример.

- Във Враца, Велико Търново, Бургас въведоха биомаса, която е още по-екологична алтернатива за производство на енергия. Колегите там работят активно за увеличаване на количеството на биомасата в горивния микс.

Въглищните тецове в Перник и Русе инвестираха в газови когенератори и двете дружества дадоха заявка още през следващото лято да спрат използването на въглищата извън отоплителния сезон и да работят само на природен газ и евентуално биомаса.

Не мога да не спомена и ТЕЦ "Бобов Дол". Това е първият български ТЕЦ, който ще прави фотоволтаичен парк. Това е първият български ТЕЦ, който има планове за производство на енергия от водород, и то зелен. Наскоро разбрах за проект за изграждане на инсталация, в която чрез високи температури ще разтопяват обогатено енергийно гориво и генерираната топлина ще постъпва направо в енергийните котли. В България има страхотни умове! Трябва само да им дадем възможност да разгърнат потенциала си.

- Удачно ли е заместването на изкопаемите въглища с друго изкопаемо гориво, каквото е природният газ?

- На този етап, да. В момента постепенната замяна на въглища с природен газ е най-достъпният и реалистичен сценарий за намаляване на въглеродните емисии в краткосрочен и средносрочен план.

- А в дългосрочен план? Европа иска да постигне въглеродна неутралност през 2050 година. Как виждате следващите 30 години за развитието на енергетиката?

- Светът възлага огромни надежди на зеления водород като енергийно гориво с добри екологични показатели, но все още е рано да говорим със 100% сигурност за бъдещето на въглеродните технологии, защото има много нерешени въпроси. Аз лично съм най-притеснен от въпроса с логистиката.

- А фотоволтаиците, вятърната енергия? Не можем ли да разчитаме на тях?

- Можем, но не на 100%. Важно е да имаме сигурни източници на енергия, които да гарантират производството на необходимите количества, които да обезпечат търсенето, особено в аварийни ситуации. Такива са АЕЦ, ТЕЦ.

При големи студове, опасни бури, урагани и т.н. нито слънчевата, нито вятърната енергия устояват. От зимата имаме примери от САЩ, от Европа, които бяха изключително показателни и доказаха, че не можем да разчитаме само на ВЕИ.

Смятам, че всички начинания от страна на нашите тецове, които ще допринесат за по-зелено производство на енергия, трябва да се реализират. Но за целта е необходимо държавата също да прояви активност. Дори и някои от тях да се окажат в погрешната посока, по-добре да допуснем грешка по време на процеса, отколкото да не се опитаме да осъществим промяната.