2 млрд. лева повече приходи в бюджета, 2% инфлация, резерв за нова пандемична вълна обяви Асен Василев.

Данъци не се пипат

2 млрд. лв. приходи повече, 2% инфлация, преизчисление на пенсиите, резерв за евентуална нова вълна на пандемията и за още едни избори до края на тази година. Това е записано в актуализацията на бюджета, предложена от служебния финансов министър Асен Василев. Тя бе обсъдена на трети подред обществен съвет с участието на работодатели, синдикати и неправителствени организации.

“По план трябваше да имаме приходи в размер на над 47 млрд. лева. Това, което очакваме отчасти заради подобрената икономическа среда и заради подобрената събираемост, са приходи от около 2 млрд. повече, което

не налага поемането на

допълнителен дълг. Това

води до леко намаляване

на заложения дефицит”,

обясни Василев.

Срещу тези приходи в актуализацията се планират допълнителни разходи от малко над 1,8 млрд. лева. От тях 575 млн. са за социални плащания, 430 млн. са за подкрепа на бизнеса, 335 млн. за здравеопазване.

Министърът не се съгласи с твърденията, че увеличените приходи идват от вдигането на инфлацията, която ще стигне 2% в края на 2021 г. Той се аргументира с увеличени приходи при ДДС от внос от около 500 млн. лв., 223 млн. повече от данък печалба, 250 млн. от данък за физическите лица и 268 млн. от осигурителни вноски. Василев бе категоричен, че държавата има пари и че е необходима малко смелост, така че едни хора, които са свикнали да получават много пари, просто да не ги получават вече.

Финансовият министър съобщи още, че за президентските избори през октомври в актуализацията

е предвиден най-скъпият сценарий -

вот за държавен глава в два тура

плюс евентуално още едни

предсрочни парламентарни,

т.е. избори две в едно.

Асен Василев съобщи още, че през тази година има повишение на вноската на страната ни в общия бюджет на Европейския съюз заради Brexit. Допълнителни 200 млн. лв. са предвидени за други разходи - като например за бедствия и аварии.

Финансовият министър бе категоричен, е в актуализацията няма промяна на данъци или корекции в осигурителните прагове. За осигурителния доход е редно като във всяка нормална държава промяната да следва промените в средната заплата, а не административно, заяви той.