През първата половина на тази година в Китай са открити 23 000 компании с инвестиции от чужбина, което е с 47,9% повече на годишна база, заявиха от китайското Министерство на търговията вчера. С това броят им е достигнал 1,06 милиона.

През първата половина на годината реално използваните чуждестранни капитали в Китай са надвишили 607 милиарда юана (93 милиарда щатски долара), което е увеличение от 28,7% на годишна база.

Докато нефинансовите преки чуждестранни инвестиции в Китай през същия период намаляха с 3,7% на годишна база, възлизайки на 348,8 милиарда юана, тези в страните в обхвата на „Един пояс, един път“ от китайски компании се увеличиха с 8,6%. През първите шест месеца на годината Китай е инвестирал 47 милиарда щатски долара в икономически и търговски зони за сътрудничество, казаха още от Министерството.

Външната търговия на страната също бележи бърз ръст, като през първата половина на годината е достигнала стойност от 18,1 трилиона юана, като увеличението в общия обем на търговията на годишна база е 27,1%, на износа – 28,1%, а на вноса – 25,9%.