През януари тази година 4-годишната Лили Уайлдър от Южен Уелс се разхожда по плажа на залива Бендрикс Бей заедно с родителите си, когато съзира върху скала ясен отпечатък от динозавър. Семейство Уайлдър съобщава за находката и се оказва право - учените потвърждават нейната уникалност, пише в. "Метро".

Специалистите я окачествяват като най-запазената, откривана някога във Великобритания. Според тях отпечатъкът с дължина 10 сантиметра е оставен от динозавър, висок приблизително 75 сантиметра и дълъг 2,5 метра.

Трипръстият хищник е живял преди около 220 милиона години, ходил е на два крака и е ловувал малки животни и насекоми. Учените обаче все още не могат да определят точно кое древно създание е оставило следата. Възможно е това да е нов вид динозавър, който все още не е известен на науката.

В средата на юли скалният къс, върху който личи следата, е изложен в Националния музей в Кардиф в експозиция, наречена "Фосилизираният отпечатък на Лили". Момиченцето и родителите й са били поканени на изложбата като специални гости.

Малката Лили се гордее много с находката си, а учените вече са обещали, че ако отпечатъкът се окаже от нов вид динозавър, непременно ще я споменат в наименованието му