133 млн. лв. са осигурени в бюджета за преизчисляване на пенсиите с коефициент 1,35

Не са ме канили за министър в бъдещо правителство, но при такива разговори най-важна е програмата, каза служебният социален министър и вицепремиер

С парите, които са заложени в бюджета на държавното обществено осигуряване, поставихме началото на трансформацията на системата - тя да се обърне към най-нуждаещите се. С предложението, което направихме, 2,5 млн. пенсионери ще получат увеличение. Няма да има пенсионер, който да не получи 12,5 процента увеличение.  А увеличението на минималната пенсия води до увеличение и на други. Вариантът, предложен за преизчисление от 2018 г., голяма част от пенсионерите ще останат обаче без увеличение.

Парите, които са необходими, са налични в бюджета, каза служебният социален министър  и вицепремиер Гълъб Донев в предаването "Неделя 150". Това преизчисление от 1,2 на 1,35% за стаж ще обхване и бъдещите пенсионери, каза Донев.

133 млн. лв. са налични в бюджета, но ако става дума за добавката към линията на бедност, средствата ще нарастват, каза още социалният министър. 1 665 000 са хората, които живеят в риск от бедност и социално изключване. Когато децата са поставени в тази ситуация, това води до онаследяване на бедността и изключването им от училище, каза още той.

Предлагаме месечните социални помощи да се обвържат с определената линия на бедност. До 2024 г. ще доближим социалните помощи до 30 процента от линията на бедност. Предвиждаме с 20 процента да нараства годишно месечната социална помощ, уточни той.

Разчетите за увеличаване на пенсиите са в тясна връзка с приходите, има преизпълнение на приходите от данъци, уточни Донев.

Предложението за преизчисляване с коефициент 1,35 е справедливото преизчисление на пенсиите, защото стимулира по-дълго да се осигуряваш, каза министърът.

За момента с актуализирането на бюджета служебното правителство не предвижда вдигане на данъци и осигуровки. В сряда МС ще разгледа предложението за бюджета на държавното обществено осигуряване.

Дебатът за личните асистенти на хората с увреждания би трябвало да се отложи във времето, първо трябва да се направи анализ на социалното подпомагане, смята  Гълъб Донев. Личната помощ се финансира изцяло от държавния бюджет, но трябва да бъдат направени много прецизни анализи кои хора имат нужда от нея, каза той.

Продължава изплащането на добавката от 50 лв. за всички пенсионери.

Не са водени с мен разговори да остана и в следващото правителство, но когато сеп водят такива разговори трябва да е ясна програмата и доколко социалният министър ще бъде самостоятелен в действията си, каза Донев.