Почти една четвърт от субсидиите са отишли за столицата, само

метрото струва 750 млн. лв.

България е усвоила малко над 14 млрд. лв. европейски пари, откакто е член на ЕС от 2007 г. до средата на юни 2021 г. Средно на човек от населението се падат по 2010 лв., но разликите между отделните общини по този критерий са много големи, показва изследване на Института за пазарна икономика.

Почти една четвърт от усвоените европейски пари се падат на столицата - 4 млрд. лв. Сравнително големи са сумите за Пловдив - 1 млрд. лв., и Благоевград - 800 млн. лв., но последното се дължи най-вече на това, че магистрала “Струма” се намира предимно в тази област.

Като абсолютна сума

най-малко са

усвоените

фондове в

областите

Перник,

Търговище и

Кюстендил

- по около 130 млн. лв.

По-големият размер на похарчените европари в повечето от областите се получава най-вече заради наличието на проекти в инфраструктурата - столичното метро, пътища и магистрали, водни цикли и т.н., които изискват повече средства. Метрото например досега е струвало над 750 млн. лв., при това без да се смята националното съфинансиране. В Бургас, Русе, Варна и Враца голяма част от усвоените европейски средства също се дължат на проектите за градски транспорт.

Водните цикли и ВиК инфраструктурата са допринесли за по-големия обем усвоени европейски пари в Плевен, Добрич, Пловдив, Враца и Ямбол. Същото се отнася и за третирането на битовите отпадъци, което увеличава евросредствата в областите Варна, Пазарджик и Благоевград.

На ниво общини обаче има много голям разлика между усвоените европейски пари, съотнесени към населението. 2010 лв. е средната стойност за страната, но рекордьор е Добрич, където сумата е 7888 лв. В Свиленград е 5616 лв. на човек, в Костинброд е 5492 лв., в Бяла е 5224 лв., в Приморско е 5265 лв., а в Созопол е 5138 лв. В столицата, въпреки най-многото усвоени пари като обща сума, се падат по 3578 лв. на човек. Не са малки и парите в общините Габрово – 3331 лв., Благоевград – 2641 лв., и Враца – 2522 лв.

На другия полюс са най-вече малки общини с нисък административен капацитет. Дулово и Хитрино например са със 142 лв. на човек от населението усвоени европейски пари от 2007 г. насам. Пловдивската община Братя Даскалови също е с под 200 лв. – 186 лв. на човек от населението.

Данните за 2021 г. отново показват, че

европейските

фондове не

допринасят за

сближаването

на регионте

Нещо повече - проектите често отместват фокуса на администрацията от развиване на бизнес средата и привличане на инвестиции, които дългосрочно да повишат местния стандарт на живот, към подобряване на градската среда с невинаги ясна полза и дългосрочна устойчивост – изграждане на стадиони, градинки и транспорт. Това още веднъж показва нуждата от фискална децентрализация, се казва в изследването на ИПИ.