Австрийската фирма “Капш ТрафикКом” АГ, която е собственик на компанията, изградила българската толсистема - “Капш Трафик Солюшън България”, сменя собственика си. Това стана ясно от уведомлението, което австрийската фирма майка е изпратила до българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК).

Купувачите са две австрийски фондации: “ Традицио–Приватщифтунг” и “Чилдрън ъф Елизабет Приватщифтунг”.

Заявлението е подадено още на 23 юли и оттогава започва да тече 7-дневен срок, в който всяко трето заинтересовано лице може да изпрати в КЗК информация или мнение за предстоящата сделка. В уведомлението на австрийската фирма се казва, че предстоящата концентрация няма да окаже въздействие върху продуктови или географски пазари в България, но заключението дали това е така трябва да се направи от КЗК.

“Капш” изгради срещу 180 млн. лв. основите на българската толсистема, а в края на 2020 г. подписа още един договор за мониторинг на тази система в продължение на 5 години срещу други 120 млн. лв.

Фирмите купувачи на практика са фондации, като едната от тях е основана от физическото лице Георг Капш през 1998 г., а втората - от жена със същата фамилия - Елизабет Капш. Според статия в немското издание “Дер Щандарт” “Традицио”, заедно с други семейни фондации държи по-голямата част от действащите компании на Капш в сектора на комуникациите и транспорта.