Въпреки ограниченията и неяснотите за преминаване на границите Лято 2021 е започнало сравнително добре. През юни България е била посетена от 394 700 чужденци, което е с 48% повече, отколкото са били през юни 2020 г.

В действителност страната ни през шестия месец на 2021 г. е била посетена от 742 800 чужди граждани, но над половината от тях - 53,,1%, са били транзитно преминаващи, така че хората, които са летували тук или са били на гости, е почти двойно по-малък.

Въпреки големия ръст броят на чужденците, посетили България в първия месец на лятото, изобщо не може да се сравнява с броя им за
същия месец на 2019 г. Тогава чужденците , които са декларирали посещение на страната с цел почивка, е бил 1,189 млн., т.е. около три пъти повече от сега.

Румънците вече трайно са сред най-големите групи чужди туристи, летуващи у нас, като през юни 2021 г. броят им е близо 40 хиляди, т.е. една десета от всички чужди летовници. Още повече от тях през юни са били украинците - 42 492 души.

Другите народности, които избират сравнително масово България за лятна почивка, са поляците, германците и чехите. При руските туристи има рязък спад - едва 6972 руснаци са дошли да почиват у нас през юн, а това е с около 4 хиляди по-малко летовници от Израел. Още през юни стана ясно, че почти всички чартърни полети от Русия до Варна и Бургас за това лято са анулирани. 

Българските граждани, които през юни са пътували в чужбина, са 458 100, което също е доста над броя им през съответния месец на 2020 г., когато беше 286 100. Но и тази бройка е далеч под рекордната 2019 г., когато през юни страната ни са напуснали краткотрайно 717 хиляди български граждани.

В ресторантьорството през юни определено има оживление, тъй като разпространената вчера анкета на НСИ за нефинансовия сектор показва, че над една четвърт от фирмите в този бранш декларират увеличение на приходите си в сравнение с месец по-рано. Това обаче не се отнася за хотелиерството, където заради по-късното отваряне на местата за настаняване по морето не отбелязано такова увеличение.