Три сертификата за инвестиции на обща стойност 54,2 млн. лв. връчи министърът на икономиката Кирил Петков във вторник.

Те са клас А и предвиждат разкриването на около 240 нови работни места.

Първият сертификат беше връчен на “Тракия Глас България” за проекта “Цех за крайна обработка на произведената продукция” в Търговище. Инвестицията е на обща стойност 27,382 млн. лв. и ще разкрие 10 нови работни места. Заводът е част от турската група “Шишеджам” и произвежда плоско стъкло.

Фирмата “Готмар” в Съединение получи сертификат за увеличаване на производствения си капацитет чрез придобиване на нови производствени мощности и изграждане на складове, както и намаляване на разходите за електроенергия чрез изграждане на фотоволтаична инсталация на обща стойност 16,8 млн. лв. В периода на осъществяване на инвестиционния проект и като резултат от него ще бъдат разкрити 200 нови работни места. “Готмар” е специализирана в преработване на термопластмаси и предлага решения за опаковане.

“Теклас България” получи третия сертификат клас А за инвестиционен проект “Разширение на производството и изграждане на роботизиран склад за съхранение на готова продукция” във Враца. Той е на обща стойност 10 млн. лв. и открива 30 работни места. Компанията произвежда компоненти от каучук, пластмаса и метал за автомобилната индустрия.

Министър Петков благодари на инвеститорите затова, че реализират и разширяват продукцията си на територията на България, като подчерта, че всички инвестиционни проекти са експортно ориентирани, което допринася в голяма степен за икономическия растеж на България. Едва 14% от компаниите у нас притежавали експортен потенциал. Според него страната трябва да подпомага и насърчава подобни компании, тъй като стандартът ни на живот зависи от точно такъв тип износ - с висока добавена стойност и разпръснат из цяла България. Освен това и трите проекта се реализират извън столицата и имат съществен принос за регионалното икономическо развитие.