Актуализацията на бюджета ще бъде внесена в парламента в началото на август, заяви премиерът Стефан Янев. Над 2 часа продължи днес изслушването му в парламента.

Пред депутатите Янев каза, че и без актуализация отделните министерства няма да имат проблем да функционират нормално, но допълнителните разходи като социалните плащания, мерките за бизнеса, подпомагането на здравната система при следваща вълна на пандемията няма как да бъдат осигурени за септември. Приемирът посочи, че било добре актуализацията да се внесе от редовно правителство, но нямало достатъчно време и поради това ще се предложи от служебното. 

Янев каза още, че през май кабинетът му заварил притеснителна финансова ситуация в държавата, липсвало събиране на данъчни постъпления, премахнат бил последващия контрол на фирмите, което натрупало огромни дефицити. Служебното правителство направило анализ на дейността на НАП, който показал, че имало силна концентрация на публични средства в опредеени фирми. Само през 2020 г. държавата платила на частни фирми 15,8 млрд. лева, от които 3.4 млрд. - на 7 фирми. Започната е проверка на тези фирми и техните подизпълнители. Отделно за периода 2017 - 2020 г. приходната агенция е отписала 10 млрд. лева по давност, а други 10 млрд. висят несъбрани.

На въпрос на Пламен Данаилов от "Има такъв народ" с кои партии е била обсъдена актуализация на бюджета и защо в него са залегнали избори 2 в 1. Янев отговори, че е обсъдена със социалните партньори.

По повод на санкционираните от закона "Магнитски" българи, обявени в началото на юни, Янев, заяви, че липсва нормативна база какво се прави при санкционен режим от друга държава, като призова депутатите да се прецени необходимостта от закон в това отношение.