Компанията влага 50 млн. лева в реновирането на обекта

“Кауфланд България” ще вложи 50 млн. лв. в реновирането на сградата на Централни хали в София, като това ще стане един от търговските обекти на веригата, съобщиха от компанията в петък.

Сградата обаче няма да се брандира,

за да се

запазят

оригиналния ѝ

архитектурен

облик,

тъй като тя е паметник на културата с национално значение. Ще се запази също и името “Централни хали”.

Състоянието на сградата в момента не е добро, има локални повреди по фасадата, корозирали елементи, течове и др. Подробен оглед, който вече е направен, е установил например, че има пукнатини по основната плоча на рампата, а също и корозия по стоманените колони, които носят покрива. Компрометирана е и защитната боя по покрива, каза инж. Стоян Костадинов от фирмата.

Инсталациите, които за последно са били подменени при ремонта от 2000 година, също са в лошо състояние, а ВиК мрежата не отговаря на съвременните изисквания за сграда, в която се продават хранителни продукти.

Затова се предвижда основна подмяна на инсталациите и консервационни работи по фасадата и основно професионално почистване на нейните елементи. Все още

не е изготвен

конкретен

технически

проект,

тъй като още се преговаря със собственика на Централни хали - израелската фирма “Аштром”. Поради това засега от “Кауфланд” не разкриват дали възнамеряват да купят сградата, или ще се нанесат в нея под наем.

“Аштром” купиха халите от Столичната община в периода 2000-2003 г., първо 75% от акциите, а през 2003 г. - и последните 25%. Общата стойност на сделката бе около 4 милиона долара, но това много трудно може да се установи, тъй като обект на сделката бяха и замени с общината на терени в центъра на града. Преди това цяло десетилетие търговският обект стоеше затворен.

“Реконструкцията ще бъде направена, като се спазват всички изисквания на Закона за културното наследство, тъй като сградата е паметник на културата. Идейният проект предвижда дори възстановяване на някои елементи от оригиналния проект на арх. Наум Торбов отпреди 110 години”, каза Тодор Левенов, ръководител на направление “Нови проекти и модернизация” в “Кауфланд България”.

Ще се възстанови например малкият фонтан в центъра на първия етаж. По западната фасада се предвижда търговска галерия с щандове на дребни търговци на храни и напитки, както и места, от които се открива изглед към цялата зала. В нея ще се намери място за големия механизъм за часовника на кулата на Централни хали.

Първото ниво ще се преустрои изцяло, за да отговаря на концепцията за модерна търговия.

Подземният етаж, в който има археологически находки от Стара Сердика, ще се съхрани, като около него ще има интерактивна зона за деца и възрастни, представяща факти и снимки от стара София, както и зона за отдих, каза Левенов. Прилежащият паркинг ще се реновира и ще се сменят всички указателни табели за влизане и излизане от него.

Търговският обект ще продава стоки като всеки друг обект на “Кауфланд”, няма да има гурме или луксозни стоки освен ако такива не предлагат търговците в галерията, казаха от “Кауфланд”.

Сградата няма и да се брандира, така че

ще се съхрани

оригиналната

фасада без

големи надписи

и табели

на търговската верига. Предвижда се също да не се пипат входовете и изходите, така че зареждането ще става от сегашните места, което ще наложи за тази цел да не се използват тирове, а малки камиони.

Левенов не се ангажира с отговор на въпроса кога “Кауфланд” ще се нанесе вътре, тъй като техническият проект се нуждае от време за изготвяне, а и от време, в което държавната администрация да го одобри.