Скъпият газ сблъска у нас американски лобист и топкомпания от Русия

  • 0
authorАвтор: 24 часа

Високата стойност на синьото гориво и използването му като преходно по пътя на ЕС към зелена икономика гарантират, че бизнесът с газ ще е атрактивен още поне 30 г.

Газ от Русия, Азербайджан, САЩ, Катар, Алжир вече е достъпен за България, която допреди няма и година получаваше гориво само от Русия. Разнообразието от източници на доставки обаче не означава евтин газ. Дори напротив - той ще е скъп поне до края на годината.

Причината - повишеното му търсене заради възстановяването на световната икономика, горещото време в Азия, което вдигна потреблението на ток, намалените доставки на втечен природен газ с над 20%. Поради дефицита основният доставчик на европейския пазар - “Газпром”, би могъл да увеличи доставките, но не го прави, за да засили натиска за завършването на газопровода “Северен поток 2”.

И така газът си остава скъп. А прогнозата на “Булгаргаз” е, че до края на годината на европейските борси той ще стигне до 40 евро при 35 за мегаватчас в момента. У нас газовото дружество предлага от август цената да е 55,84 лв. за мегаватчас, което е увеличение с 12% спрямо юли.

От януари насам, с изключение на март, всеки месец газът поскъпва. В първия месец на годината мегаватчас струваше 26,93 лв., което означава, че

цената му

сега почти

се е удвоила

Високата стойност и използването му като преходно гориво по пътя на ЕС към зелена икономика правят газа атрактивен. А експерти очакват това да е така поне за още 30 г. Защото природният газ се оказва горивото, чрез което се постига най-бърз достъп до контролирано производство на ток. Битовата газификация също ще се развива основно заради все по-строгите изисквания на ЕС за намаляване на замърсяването с фини прахови частици. Индустрията все по-често ще търси газ, тецове ще трябва да се откажат от въглищата, а докато се развият проектите за алтернативни горива като зелен водород например, отново ще се разчита на природен газ.

Затова и не е изненадващо, че през последния месец на българския пазар настъпи развижване. А то няма как да остане незабелязано заради появата както на напълно нови играчи, така и на познати, но в нова роля.

Едър нов играч

се появи в

четвъртък,

когато лиценз за търговия с природен газ взе фирма “Енергико Трейдинг България”. Управител на компанията е Валентин Златев, който до есента на 2020 г. бе в ръководството на “Лукойл България”. Той има и акционерно участие в “Енергико Трейдинг България”, но мажоритарен собственик е швейцарската компания “Литаско”. Тя управлява глобалните доставки на нефт, газ и петролни продукти за групата “Лукойл”.

“Енергико Трейдинг България” е поискала лиценз за максималния срок от 35 години, което е обосновано с аргумента, че дружеството има сключен дългосрочен договор за доставка на природен газ със стратегически клиент с национално значение. КЕВР обаче даде 10-годишен лиценз с аргумент, че пазарът на газ е динамичен и не може да се прогнозира какво ще се случи на него за по-дълъг период.

Стар играч, но в нова роля пък е “Овергаз”, след като

50% от

компанията

станаха

американски

Няколко месеца по-раво - до април, тези проценти все още бяха на “Газпром”. Руската компания бе заместена от “Линден енерджи” и така “Овергаз” отново даде заявка да се върне на пазара като търговец и доставчик. Защото от 2016 г., когато най-голямата частна газова компания престана да бъде посредник при доставките на руския природен газ за България, “Овергаз” е предимно потребител.

“Линден” обаче е резервирала 10% капацитет в газовата връзка между България и Гърция (IGB). А директорът на “Овергаз” Светослав Иванов се надява този капацитет да е общ. Така “Овергаз” иска освен дял от пазара в България да е и акционер в терминал за втечнен газ в Албания и да развива газови мрежи и интерконектори между Албания и Северна Македония и Албания и Косово.

Основател на “Линден” е американският лобист Стивън Пейн. Той има завидна кариера като консултант по различни бизнес проекти, включително и в енергетиката. През юли 2008 г. той бе заснет тайно, докато обсъжда договор за лобиране срещу дарение от 250 000 долара за бъдещата президентска библиотека на Джордж Буш.

Експерти коментират, че реално

в България има

диверсификация

и в пъти

по-голям

капацитет,

отколкото е

потреблението

Всеки, който си резервира капацитет на търговете на “Булгартрансгаз”, може да внесе газ от терминала за втечнен газ с произход от САЩ, Катар, Алжир, или да си поръча тръбопроводен газ от Нидерландия.

Капацитетът е 15 млрд. куб. м на “Балкански поток”, 3,5 млрд. обратен поток от Гърция към България, налице е капацитетът на Трансбалканския газопровод, по който преди се транзитираше руски газ към Турция, Гърция и Северна Македония. Той е към 25 млрд. куб. м, твърдят специалисти. Очаква се и българо-гръцката газова връзка, която на година може да транспортира 3 млрд. куб. м. Едната тръба е пълна, но с газ в обратна посока. Може да се купува от хранилищата в Украйна, транспортира се и от находищата в Румъния. Така че при малко над 3 млрд. куб. м потребление у нас има капацитет на транзитните газопроводи, а и на интерконектори за 45 млрд. куб. м.

И това предизвиква сериозен интерес към този бизнес, защото на борсата “Газов хъб Балкан”

са регистрирани

45 търговци на

природен газ

С-ред участниците на борсата големите потребители са “Топлофикация София”, “Овергаз”, “Неохим”, “Стомана Индъстри” , “Златна Панега Цимент” и др. Тук са енергийните търговци ЧЕЗ и ЕВН, ОМВ с две компании. Присъстват и регионални и международни играчи като гръцката ДЕПА, Axpo Bulgaria, DANSKE COMMODITIES, която е позната и от електроенергийния пазар, люксембургската DXT International, която е търговец и на втечнен природен газ, ELP Edisom, чиито акционери са “Хеленик Петролиум” и италианската “Едисон”. Втората е акционер в българо-гръцката газова връзка.

На пазара у нас е и “МЕТ енерджи”, фирма на групата МЕТ, която е регистрирана в Швейцария. Тя резервира капацитет в “Балкански поток”, а в началото на годината купи петия по големина вятърен парк у нас - този на “Енел грийн пауър България” край Шабла и Каварна с мощност 42 мегавата. В търговията на вътрешния пазар са “Колмар”, “Дексия България”, “Енерджи Съплай”, “Мост енерджи”.

Тези 45 търговци има за какво да се борят, тъй като според експертни оценки 90% от пазара все още се държат от “Булгаргаз”. Държавната газова компания играе на два фронта - като доставчик и като търговец, като го прави при едни и същи цени. Това положение буди вече недоволство сред останалите участници на пазара и се чуват предложения да се регламентира ясно ценообразуването на “Булгаргаз” спрямо клиенти, или да е в ролята само на обществения доставчик.

Най-четени

"Шпигел": Ако приеме София в еврозоната, ЕС ще си създаде още един проблем

"Шпигел": Ако приеме София в еврозоната, ЕС ще си създаде още един проблем

Изглежда, че Европейският съюз е в опасност да си създаде още един проблем, сякаш нищо не е научил от кризата на еврото." Това пише германското списание "Шпигел" в коментар под заглавие "Спорно приемане в еврозоната: Нарастват притесненията, докато България се подготвя за присъединяване към еврото", цитиран от "Дневник"

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

„Честно казано, не харесвах първия министър-председател, предложен от ИТН. Да, не харесвам Ники Василев. Това, че знае седем езика, не значи, че не е корумпиран. Отдавна съм на терен и 30 години се бутам в политиката. От 2004 г., когато той беше три пъти министър, започнаха да действат предприсъединителните фондове

Жената и децата на шефа на НАП заплашени от бизнесмен

Жената и децата на шефа на НАП заплашени от бизнесмен

Бившият служебен министър Асен Василев разкри, че шефът на Националната агенция по приходите Румен Спецов е получил заплахи за живота на жена си и децата си. Те са били от български бизнесмен, чиито фирми в миналото никога не са проверявани. За заплахите са били информирани ДАНС и международните партньорски служби

Раздвижиха работата по "Хемус", пускат парите за отчуждаване за 52 км

Раздвижиха работата по "Хемус", пускат парите за отчуждаване за 52 км

Скоро ще има разрешителни за участъците до Павликени Работата по магистрала “Хемус” не е спряла съвсем - миналата седмица с решение на служебния кабинет са отпуснати парите за изплащане на отчуждаванията по лот 4 и до месец - месец и половина те ще бъдат платени на собствениците на земи по трасето. Това съобщи пред журналисти зам

Рашков: Разследваме престъления за милиарди на АМ "Хемус"

Рашков: Разследваме престъления за милиарди на АМ "Хемус"

Разследваме престъпления за милиарди, съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков, след като връчи на олимпийската ни шампионка по карате Ивет Горанова договора за назначаването й като инструктор в Академията на МВР. Като пример за престъпленията, които се разследват, вицепремиерът посочи строежа на автомагирстрала "Хемус"

Николай Василев с 4 критики за начина на увеличение на пенсиите

Николай Василев с 4 критики за начина на увеличение на пенсиите

Ако правителството, предложено от Слави Трифонов на 12 юли, се беше състояло, ви гарантирам едно, че то щеше да бъде по-модерно, по-реформаторско, щеше да работи по-бързо и нямаше да предложи актуализация на бюджета през тази година. Това заяви в предаването Панорама по БНТ бившият вицепремиер Николай Василев

Полша отказва да затвори мина за въглища, плаща на ЕК 500 000 евро на ден

Полша отказва да затвори мина за въглища, плаща на ЕК 500 000 евро на ден

Полша ще плаща всеки ден глоба от 500 000 евро на Еврокомисията заради това, че продължава да добива въглища в мината “Туров” в близост до чешката и германската граница, постанови Върховният съд на Европа, съобщи Ройтерс. До решението се стигна, след като Чехия каза, че спорната мина уврежда околната среда през границата

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

"КЕВР може да бъде принуден да вдигне цената на електроенергията още през януари", подчерта Димитър Манолов “Много отдавна предупреждавахме, че заради високите цени на електроенергията, малките бизнеси след няколко месеца ще бъдат принудени да обявят фалит. Европейският съюз продължава ритуалното си самоубийство

Гълъб Донев: Повишението на пенсиите е трайна мярка

Гълъб Донев: Повишението на пенсиите е трайна мярка

Списък за уволнения в държавата няма, не съм виждал и за първи път чувам да има Промените, свързани с увеличението на пенсиите и антикризиснте мерки, които прие с актуализацията на бюджета в последните си дни парламентът, не са предизборен ход, а трайна  мярка, заяви в "Панорама" вицепремиерът и министър на труда и социалната политика  Гълъб Донев

Емил Хърсев: Някой ще иска непрекъснато пари наготово, но бизнесът не може да е на хранилка - той храни държавата

Емил Хърсев: Някой ще иска непрекъснато пари наготово, но бизнесът не може да е на хранилка - той храни държавата

Които правят сметките, че без държавна субсидия трябва да затварят, това просто не е вярно, казва финансистът До 31 декември при избори на 14 ноември парламентът може да приеме бюджет за догодина - През миналата седмица двама българи на високи позиции бяха обвинени от Световната банка - визирам Кристалина Георгиева и Симеон Дянков

Най-коментирани

Кристалина Георгиева отрича да е оказвала натиск за доклад на Световната банка за Китай

Кристалина Георгиева отрича да е оказвала натиск за доклад на Световната банка за Китай

Изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева отрече вчера твърденията, че е оказвала натиск на служители на Световната банка да променят данни в доклад в полза на Китай по времето, когато е била главен изпълнителен директор на Световната банка, след като бордът на директорите на МВФ започна разследване по случая, предаде Ройтерс

Газът мина 80 лв. за октомври, увеличението е 15,68% за месец

Газът мина 80 лв. за октомври, увеличението е 15,68% за месец

За година поскъпването е 224,75 на сто 80,28 лв. за мегаватчас е цената на природния газ, поискана от “Булгаргаз” и одобрена от експертите на КЕВР, става ясно от доклада им. Това е с 15,68% повече от тази за септември, която е 69,40 лв. На 11 август газовата компания обяви прогноза за октомврийската цена от 69,76 лв

Евростат: Българите имат прекалено малко леки коли

Евростат: Българите имат прекалено малко леки коли

Само у нас спад на регистрираните автомобили между 2015 и 2019 г. България е сред страните, в които има най-малко пътнически автомобили в Европа. За 2019 г. у нас е имало 407 леки коли на 1000 души, показва статистика на Евростат. С по-малко автомобили са само Унгария (390), Латвия (381) и Румъния (357)

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

„Честно казано, не харесвах първия министър-председател, предложен от ИТН. Да, не харесвам Ники Василев. Това, че знае седем езика, не значи, че не е корумпиран. Отдавна съм на терен и 30 години се бутам в политиката. От 2004 г., когато той беше три пъти министър, започнаха да действат предприсъединителните фондове

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

"КЕВР може да бъде принуден да вдигне цената на електроенергията още през януари", подчерта Димитър Манолов “Много отдавна предупреждавахме, че заради високите цени на електроенергията, малките бизнеси след няколко месеца ще бъдат принудени да обявят фалит. Европейският съюз продължава ритуалното си самоубийство

Кърджали ще бъде включен към междусистемната газова връзка Гърция-България

Кърджали ще бъде включен към междусистемната газова връзка Гърция-България

Газовата връзка за Кърджали от газопровода Гърция-България предстои, като вече се проектира станцията, от която ще се снабдяваме с природен газ, каза кметът инж. Хасан Азис. Това уверение той е получил от лицензираната фирма за разпределяне на газ в област Кърджали - "Ситигаз". Това означава, че всички обществени сгради и промишлени предприятия ще

50 хил. земеделци ще бъдат подкрепени със 70 млн. лв. от земеделското министерство в кризата

50 хил. земеделци ще бъдат подкрепени със 70 млн. лв. от земеделското министерство в кризата

Близо 50 хиляди стопани от секторите „Животновъдство“, „Растениевъдство“ и „Пчеларство“ ще бъдат подкрепени със 70 млн. лева. Това заяви министърът на земеделието  Христо Бозуков по време на съвместно видеоконферентно заседание на Консултативен съвет по животновъдство и Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство

Раздават 70 млн. лева на 50 000 земеделци заради COVID кризата

Раздават 70 млн. лева на 50 000 земеделци заради COVID кризата

50 хиляди земеделци ще получат 70 милиона лева помощи от държавата, за да преодолеят икономическите последици от COVID кризата, съобщиха от Нова тв. По предложение на земеделското министерство 35 млн. лева ще бъдат насочени в животновъдството, като с тях ще бъдат подкрепени близо 20 хиляди фермери. Пчеларите ще получат 5 млн. лева, а около 30 млн

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Списание "Икономист" призова управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева да се оттегли от поста заради ролята й в свързан с Китай скандал за манипулиране на данни, докато още е била в Световната банка. Според изданието този скандал е подкопал надеждността на МВФ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Повишаването на пенсиите няма да се отрази на инфлацията в България, но ще има дългосрочен ефект върху амбициите на страната да влезе в еврозоната, защото води до ръст на дефицита. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в Expat capital, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ на Ивайло Лаков по Блумбърг тв

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Списание "Икономист" призова управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева да се оттегли от поста заради ролята й в свързан с Китай скандал за манипулиране на данни, докато още е била в Световната банка. Според изданието този скандал е подкопал надеждността на МВФ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Повишаването на пенсиите няма да се отрази на инфлацията в България, но ще има дългосрочен ефект върху амбициите на страната да влезе в еврозоната, защото води до ръст на дефицита. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в Expat capital, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ на Ивайло Лаков по Блумбърг тв

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

Само в 33 дружества липсват 28 милиона Проверки на място в над 2100 фирми за нелогично високи касови наличности извършва Националната агенция за приходите. В годишните си финансови отчети за 2019 г. те са посочили, че държат в брой над 100 хил. лева. След като преброяват, описват и сравняват сумите в касата с посочените в счетоводните отчети

Билетите за влак ще поскъпнат, но само с инфлацията

Билетите за влак ще поскъпнат, но само с инфлацията

470 влака са на ток, чиято цена от 110 се качи до 250 лв. за мегаватчас Билетите за влаковете ще поскъпнат, но само с индекса на инфлацията. За последните 12 месеца тя е 3,7 на сто, показват данните на Националния статистически институт. От БДЖ уточниха, че само за такова увеличение са говорили с новия служебен министър на транспорта Христо

От ноември – помощ за бизнеса, загубил от скъпия ток, по 60/40

От ноември – помощ за бизнеса, загубил от скъпия ток, по 60/40

Предлагат за домакинствата да останат енергийните помощи, но с промяна на подоходните критерии, за да се включат повече хора, обмисля работна група, която работи по мерките От ноември бизнесът да получава помощ заради шоковите цени на тока - това планира работната група, която се труди по мерките, научи “24 часа”

Евростат: Българите сред последните в ЕС по работа от вкъщи

Евростат: Българите сред последните в ЕС по работа от вкъщи

Повече хора са започнали да работят от вкъщи след въвеждането на мерките за социално дистанциране в отговор на пандемията от Ковид-19. През 2020 година 12 процента от заетите на възраст 20-64 години в ЕС обикновено са работили от вкъщи, докато през последното десетилетие този дял бе останал непроменен на равнище около 5 или 6 процента

Българските сезонни работници във Франция все по-често заминават без посредници

Българските сезонни работници във Франция все по-често заминават без посредници

Българските сезонни работници в селското стопанство във Франция все по-често се наемат директно от местни работодатели, което ограничава възможностите за контрол на Инспекцията по труда у нас, съобщиха от ИА "Главна инспекция по труда". Използваните в редки случаи фирми посредници или предприятия, осигуряващи временна работа

ЕК очаква България правилно да прилага правилата за търговия
с минерална вода

ЕК очаква България правилно да прилага правилата за търговия с минерална вода

Европейската комисия съобщи, че изпраща мотивирано становище до България за неспазване на пазарните изисквания на ЕС за естествените минерални и изворни води. Българското законодателство не забранява естествени минерални води и изворни води, с произход от един и същ извор, да бъдат продавани с повече от едно търговско описание

СЗО: Въздухът по света е по-замърсен, отколкото се предполагаше

СЗО: Въздухът по света е по-замърсен, отколкото се предполагаше

Замърсяването на въздуха по света е по-сериозно, отколкото се предполагаше. Предупреждението отправи Световната здравна организация (СЗО), като обяви намаляване на безопасните норми на основните замърсители като азотен диоксид. По изчисления на организацията около 7 млн. души годишно умират преждевременно от болести, свързани с мръсния въздух

ДАНС от сутринта в КЕВР и в борсата, снимат им документи

ДАНС от сутринта в КЕВР и в борсата, снимат им документи

От сутринта служители на ДАНС са в Комисията за енергийно и водно регулиране, но не са нахлула. Те искали документи, а от КЕВР им ги снимали. Агентите и в момента са в енергийния регулатор, тъй като документацията, която им приготвят, не била в малко количество. От КЕВР заявиха, че в комиисията е спокойно, няма напрежение