Камарата на строителите в България излезе с отворено писмо до целия бранш, в което предупреждава фирмите, че частни компании се опитват да се възползват от централния регистър на строителните фирми.

Тъй като наближава септември, през който информацията в регистъра са подновява, частни фирми разпращат масово на строителни компании писма, с които им искат пари за вписване в регистър.

Той обаче няма нищо общо с централния регистър на строителните компании, който е създаден със закон и се поддържа от камарата. В момента в него има вписани 6321 строителни компании от цялата страна. Законът изисква от възложителите на обществени поръчки да допускат до търговете за строителство само фирми, които са вписани в този централен регистър в зависимост от това в кой негов раздел е вписана фирмата. Това задължение не важи само за фирми, които правят жилищни и вилни сгради с ниско застрояване и реконструкции, преустройства и други с разгъната застроена площ до 100 кв.м.

Информацията в централния регистър се подновява всяка година и ако това не е направено до септември, фирмата отпада от регистъра и на практика няма достъп до обществени поръчки.

Целта е да се поддържа необходимото професионално ниво в бранша. Именно оттук идва и опасността – компаниите мислят, че са подали годишен формуляр за фирмата си, а това не е така. От което могат да настъпят сериозни вреди за фирмата. Като например да не могат да участват в търгове или да не могат да започнат обект, защото при откриване на строителна площадка надзорът също иска документ, че изпълнителят е вписан в централния професионален регистър.

За прохождащи компании пък опасността е неволно да попаднат в сивия сектор, като си мислят, че са регистрирани в централния регистър, което им позволява да извършват дейност, а всъщност да са в някой от паралелните регистри.