Още 170 млн. лева са предвидени за земеделието по българския план за възстановяване. Така безвъзмездните средства от ЕС за сектора се увеличават със 70% до 480 млн. лв.

Това стана ясно след среща във вторник на зам.-министъра на земеделието Георги Събев и вицепремиера по европейските средства Атанас Пеканов. С увеличеното финансиране парите за земеделие стигат 4% от общия бюджет по плана от 12,8 млрд. лв. Цифрата е съпоставима с годишния принос на сектора към българския БВП, заяви Събев.

Допълнителните средства били предвидени след съвместни дискусии с представители на бранша. Било обаче необходимо балансирано разпределение на средствата, за да могат парите да достигнат до повече земеделци от всеки един отрасъл. Събев посочи, че министерството на земеделието работи по варианти как това да се случи според последните предложения от сектора, включително и такива, свързани с напояването.

От министерството на земеделието уточняват, че от близо 500-те млн. безвъзмездна финансова помощ по плана основната сума - близо 250 млн. лв., е предвидена за Фонд за насърчаване на технологичен и екологичен преход на селското стопанство. България трябва да достигне 25% биопроизводство при едва 4 на сто в момента. 20 млн. лв. по плана са заделени за дейности, свързани с дигитализацията на процесите от фермата до трапезата. Има и пари за възстановяване на ключови за климата екосистеми, което е свързано със стратегията за биологично разнообразие на ЕС.

Вицепремиерът Атанас Пеканов (вляво) и зам.-министърът Георги Събев са се договорили да бъдат отпуснати още 170 млн. лв. за земеделие по плана за възстановяване.