ББР направила проучвания за структурирането на гаранционни продукти по програмата

Зелени технологии, екологично управление на ресурсите, водите и отпадъците, подобряване на логистичните и комуникационните системи на предприятията, въвеждане на нови технологии, подкрепа за стартъпи и компании на жени-предприемачи са предпочитаните сектори за финансиране по програмата InvestEU. Това показала проучване сред финансовите институции, проведено от Българската банка за развитие.

Консултациите позволявали да се структурират гаранционни инструменти по двете основни направления - подкрепа за малки и средни предприятия и финансиране на устойчива инфраструктура.

Участниците в проучването са заявили, че проявяват интерес към стандартна гаранция от ББР с възможности за различни рискови покрития. Според тях предоставянето на такъв инструмент ще им даде възможност да финансират по-рискови и по-уязвими кредитополучатели. Допълнителни ползи за бизнеса ще бъдат намаляване на лихвения процент и понижаване изискванията за обезпеченост.

По отношение на максималните размери на финансиране, търговските банки посочват между 7,5 млн. и 15 млн. евро за инфраструктура и до 7,5 млн. евро за малки и средни предприятия. Приемливите срокове на кредитите са съответно до 180 и 120 месеца, а периодът за отпускането им - до 2027 г.

Следващите стъпки са структуриране на гаранционните продукти по програмата, избор на финансови посредници и сключване на споразумения с тях. Окончателното потвърждение за включването на ББР в програмата InvestEU се очаква да стане през октомври. На 30 юни 2021 г. ББР официално заяви пред ЕК желание да привлече допълнителни средства за възстановяване и развитие на бизнеса чрез програмата InvestEU. Общият ресурс, който банката може да мобилизира с подкрепата на ЕС и участието на финансовия сектор, е приблизително 1,7 млрд. лв.