Заплатите в Силистра продължават за нарастват. Средната заплата в столицата за март е 1119 лева, което е с 210 лева повече от същия месец на миналата година, показват данни на националния статистически институт. Във всички области в страната средните заплати са нараснали в рамките на година и то по време на пандемията. Средното увеличение на възнагражденията спрямо март на миналата година е със 150 лева, като във всички области на страната ръстът е с над сто лева , като изключение прави само Хасково, където повишението е с 95,00 лева.

Голямото увеличение на заплатите се дължи на няколко фактора. В началото на пандемията през март и април миналата година заплатите бяха намалени в редица сектори на икономиката , но след това обаче възнагражденията отново тръгнаха нагоре. За ръста на средните възнаграждения донесе и повишаването на минималната заплата на 650 лева както и вдигането на заплатите в администрацията, първо през август 2020 с 30 на сто за хората , които в условията на пандемията работят с граждани , а след това беше и традиционно то повишение с 10 на сто от началото на годината.

Данните на НСИ показват че три области на страната, ръстът на заплатите за годината е с повече от 200 лева. На първо място по увеличение на възнагражденията е столицата с 2068 лева, което е с 227 лева плюс 12,3 нае сто повече от същия месец на миналата година. Това е обяснимо тъй като София е с най малка безработица , освен това голяма част от администрацията е там, а заплатите на чиновниците бяха увеличени значително. Освен това там са позиционирани и повече IT компании, а те се развиват много добре и вдигат възнагражденията си. На второ място е Пазарджик, където средното възнаграждение е нараснало с 215 лева, до 1214. Топ 3 за бързото покачване на заплатите е Силистра, като много близо до челната тройка е Ловеч с увеличение от 190 лева до 1191 лева.