Китай ускорява изграждането на модерна летищна система, която ще се отличава с добро оформление и всеобхватни функции, трансформирайки и разширявайки възловите и построявайки малки и средно големи летища в отдалечените райони, съобщи Радиото на Китай.

През първата половина на тази година са били инвестирани дълготрайни активи за гражданската авиация в размер на 43,5 млрд.юана ( 6, 72 млрд.щатски долара), което е с 8,5% повече на годишна база. Броят на летищата в строеж до края на юни е достигнал 23.

През първата половина на годината бе отбелязан значителен напредък в изграждането на летищната система. На 27 юни самолет на Съчуанските авиолинии излетя от новото международно летище Тиенфу, което се намира в гр. Чънду, административният център на провинция Съчуан. Строежът на летището Хуаху в гр.Ъджоу, провинция Хубей, напредва бързо. То ще бъде първото професионално товарно летище в Азия. След като бъде пуснато в експлоатация годишната му товароподемност ще надвиши два милиона тона, каза ръководителят на отдела, който отговаря за планирането и логистиката в Хубей.

Плановете на Китай са да построи 30 нови летища в периода 2021 г. – 2025 г., предимно в централните и западни райони на страната.