Фондация "Хермес", чийто председател е почетният лидер на ДПС Ахмед Доган, купува пловдивския ресторант "Пълдин", който е разположен в историческа сграда, паметник на османската архитектура. Заведението се намира в старата част на града и е едно от най-известните и най-големите в Пловдив, съобщава "Капитал". Продавач е местният бизнесмен и доскорошен председател на структурата на БСП в града Георги Гергов.

Сделката е осъществена през април тази година чрез специално създадена за целта компания - "РУМИ-1207". Тя е основана на 2 април като дъщерно дружество на компанията на Гергов "Стария Пловдив", която внася целия капитал от 827 хил. лв. Десетина дни след регистрирането на дружеството друга компания на Гергов - "ИАГ инвест", прехвърля на "РУМИ-1207" ресторанта. Материалният интерес при вписването на сделката е близо 780 хил. лв. На 28 април акциите на новата компания, заедно с имота, са джиросани от Гергов на новия собственик - фондация "Хермес". От документите в Търговския регистър не се вижда цената на сделката. Не се знае и как фондация "Хермес" финансира покупката, като в предходни години активите ѝ и годишните ѝ приходи от дарения са доста скромни.

Ресторантският комплекс "Пълдин" е съставен от три постройки, разположени на терен от 1.4 дка на ул. "Княз Церетелев" 3. Той е един от малкото оцелели паметници на османската архитектура в Стария Пловдив. Намира се на северния склон на Джамбаз тепе, на стотина метра от Античния театър.