Преизчисляване на пенсиите с увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж до 1,5 ще пробва "Има такъв народ". Това обяви кандидатът за финансов министър на партията Пламен Данаилов.

В интервю за Нова тв той отхвърли актуализацията на бюджета, внесена от служебното правителство в парламента, с аргументи, че не е сигурно дали заделените за здравната криза пари ще са достатъчни за посрещане на 4-ата вълна и че заложеният вариант за пенсиите не бил справедлив.

Вариантът "Гълъб Донев" предвижда вдигане на всички пенсии от 1 октомври с 12,5%, като това се постига чрез увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж до 1,35. Той бе приветстван с невиждано единодушие от бизнеса и синдикатите в тристранката.

Става дума за близо 400 хил. пенсионери, които остават под прага на бедността и на тях ще се раздават добавки след одобрение по 8 критерия. Представяте ли си как системата ще обработи 400 хил. души, усъмни се обаче Данаилов.

Най-харесваният от потенциалните партньори в ново управление вариант за преизчисление - на база осигурителният доход от 2018 г., обаче би оставил близо 1 млн. възрастни без никакво увеличение на пенсиите. Такъв проект вече бе внесен в НС от БСП и Мая Манолов,  досега и от ИТН говореха главно за преизчисление не през стажа, а през актуален доход. Освен това подобен вариант би струвал на бюджета 1 млрд. лева повече.

Това е най-справедливо, но въпросът наистина е как да бъдат компенсирани тези 1 млн. пенсионери, призна Данаилов, че везните клонят към скъпия вариант, който остава без вдигане огромен процент от пенсиите. 

Партията му поискала разчети от НОИ за 3 опции - вдигане на тежестта на стажа на 1,4, на 1,5 и през осигурителния доход от 2018 г., разкри той. Всичко щяло първо да се внесе в бюджетната комисия, после залата да решава.