В края на седмицата ще се включи блок от едната американска централа

Уволнението на вече бившия зам.-министър на енергетиката Александър Николов няма отношение с цените на електроенергията и с ТЕЦ "Марица-изток 2", тъй като не се е занимавал с това. По-късно от отговорите на министъра за отпадане на газови проекти от плана за възстановяване, той заяви, че не знае причините, а в групата към вицепремиера Атанас Пеканов участвал вече уволненият Николов. Става въпрос отпадане на газопроводи към централите от Източномаришкия басейн и към „Бобол дол“.

По повод високите цени на борсата и второто място на България по цени в Европа, Живков заяви, че бавно е станало включването на блоковете в държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ и то не заради технологични причини, а заради поведението на ръководството, което не било пазарно. Решението е да се назначат истински мениджъри, които да управляват. Той заяви, че в резултат на намесата на министерството в държавната тец поетапно били включени два блока и още три допълнително и за момента това е максимумът, тъй като три блока са в ремонт.

Живков съобщи, че в края на тази седмица в експлоатация влиза един от енергоблоковете на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", който беше в планов ремонт. Освен това скоро ще започне да работи и 8-ми блок на ТЕЦ "Марица Изток 2" - т.е. ликвидността ще се подобри.

За да се повиши ликвидността на енергийната борса, като средносрочни мерки е преразглеждане на всички ремонтни програми, които предстоят да се случат с извеждане на мощности от експлоатация. Целта е да не се нарушава енергийният баланс, уточни служебният енергиен министър.
Според Андрей Живков може да се преразгледат правилата за търговия на енергийната борса, както и начините за лицензиране на търговците.Ж