През почти цялото първо полугодие на 2021 г. на варненския пазар на жилища се наблюдава тенденция, която е в пълно противоречие със случващото в останалите големи градове на страната.

Средната цена в морската столица пада с между 3 и 4% в сравнение със същия период на 2020-а, докато в останалите големи областни центрове – София, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора, се покачва.

Данните бяха изнесени наскоро от най-голямата агенция за недвижими имоти в страната - “Адрес”. Нейният изпълнителен директор Гергана Тенекеджиева даде обяснение. Оказва се, че средната цена във Варна пада на фона на засилване на броя на сделките, вместо да е обратното, защото в морската столица интересът се е пренасочил.

Заради чувствителното подобряване на пътната инфраструктура във и около Варна хората купуват по-често апартаменти не в градския център, а извън него, дори в близките курорти. Там цените са по-ниски от в центъра на Варна и това влияе върху средната стойност на апартаментите, за които има сделки.

Цените на жилищата

във Варна са вторите

по стойност след тези в София, но има твърде голяма разлика между това да се купи апартамент в градския център и извън него. В центъра на града средната стойност на квадратен метър жилищна площ в момента е 2355 лв., докато извън него е 1543 лв.

Напоследък обаче цените на жилищата извън центъра нарастват много по-бързо, тъй като инфраструктурата около града се развива и все повече хора купуват жилища на север от Варна около курортите.

Средната лихва върху ипотечните кредити във Варна с 20-годишен срок на изплащане е 3,61%. При новоотпуснатите кредити тя е с около 1 процентен пункт по-ниска, но в тази сметка влизат всички текущи кредити.

Месечните наеми във Варна са доста по-ниски от тези в столицата. Според данните средният месечен наем за обзаведено жилище с 3 спални в центъра на морската столица е 757 лв., докато в София наемът за такова жилище при всички случаи е над 1000 лв. месечно.