Министър Комитова: Надявам се фирмите да продължат да работят и им благодаря за това

Голяма част от ремонтите по пътищата ще бъдат замразени и ще се подновят чак напролет, когато се намерят пари за продължаването им. Това е един от вариантите за решаване на проблема с липсата на пари за текущ ремонт и поддържане на пътищата, който регионалното министерство възнамерява да предложи на среща с Браншова камара “Пътища” в сряда.

Другият вариант е да се реши кои от дейностите за близо 1,5 млрд. лв., които е възложило бившето ръководство на пътната агенция и фирмите са извършили, да се орежат и изобщо да не се платят, тъй като лимитът за тези дейности за цялата 2021 г. е бил само 382 млн. лв. Според временния шеф на Агенция “Пътна инфраструктура” Ивайло Денчев по този начин могат да се спестят около 300-400 млн. лв., т.е. около една четвърт от дължимата към фирмите сума.

Има още няколко варианта, които Денчев и служебната регионална министърка Виолета Комитова не пожелаха да разкрият. Не е ясно и дали изобщо ще се намерят пари да се плати поне нещо на фирмите, които се оплакаха преди ден, че нямат пари дори да купят техническа сол за зимата, защото от около три месеца насам АПИ не им плаща нищо.

Според Комитова предвидените в бюджета на пътната агенция 382 млн. лв. отдавна са платени, но е извършена или поне е поръчана за извършване работа за около 1,5 млрд. лв. Тези пари не могат да се намерят дори ако бюджетът се актуализира още утре, тъй като регионалното министерство е поискало с актуализацията само 100 млн. лв. допълнително. “Аз мога и милиард и половина да поискам, въпросът е, че не съм сигурна, че някой ще ги даде”, каза Комитова в отговор на въпрос за сумата.

През последните 4 години фирмите, които поддържат текущо пътищата, са свикнали да работят, надявайки се да им платят едва в края на годината от излишъка в бюджета. Според справка, разпространена от МРРБ във вторник, от 2018 до 2021 година включително бюджетът за текущите ремонти и поддръжката на пътищата е бил общо 1,370 млрд. лв., но в действителност е свършена работа за общо 6,7 млрд. лв. Парите са плащани винаги през декември, когато с постановления на Министерския съвет са разпределяни средствата от бюджетния излишък.

“Разговаряла съм с много от фирмите и съм ги питала защо са позволявали да се работи така, тъй като те на практика са се самофинансирали цяла година и са рискували. Отговаряха ми, че такава е била практиката. Затова се надявам сега да продължат да работят по този начин и им благодаря за това”, каза Виолета Комитова.

Тя и говорителят на служебното правителство Антон Кутев обаче дадоха да се разбере, че никой не може да е сигурен дали в края на тази година ще има пак излишък в бюджета, нито за какво ще бъде даден. “Откъде да сме сигурни, че парите от евентуален излишък няма да бъдат разпределени за по-належащи неща - медиците на първа линия, за пенсиите или за нещо друго. Ние сме служебно правителство и утре си отиваме, бюджетът и неговото изразходване са прерогатив на парламента”, каза Кутев.

По данни на АПИ при създалата се ситуация ще бъдат замразени ремонтите на около хиляда пътища в цялата страна, независимо че това ще създаде огромни затруднения при пътуване през зимата. Един от тези пътища е 3-километровата отсечка между Владая и Драгичево, по която минава почти целият трафик за Кулата и Гърция. От обясненията на Ивайло Денчев излезе, че въпросът там опира до 600 хиляди лева, които са необходими, за да се постави еластична ограда и да се направи маркировка, иначе отсечката е готова.

“Попитахме местната полиция дали не можем да пуснем временно поне едната лента, за да разтоварим движението, но не се съгласиха. Искат да се пусне в експлоатация изцяло, затова търсим начин да намерим тези пари и да възложим на някоя фирма да довърши поне тази отсечка”, каза Денчев.