Засега имаме 34 нови идеи от страна на бизнеса как да преодолее идващата нова вълна. Това каза министърът на икономиката Кирил Петков, който прекъсна срещата си с работодателски организаии, за да даде изявление пред журналисти. Обсъжданията на мерките за бизнеса продължават.

Петков обаче беше категоричен че ако бюджетът не бъде актуализиран максимално бързо, браншове като туристическия и ресторантьорския няма да издържат още едно затваряне без средства от държавата.

Сред предложените идеи е да се оцени къде е най-висок рискът от разпространение на заразата и затварянето да е според анализа. Колкото по-детайлна е картата на заразата, толкова по-малко ще се затваря на общо основание, идеята е да се сегментира на по-малки географски райони, обясни Петков.

Обсъждана е и ваксинацията - категорично никой не подкрепя тя да е задължителна. Дадена е идея обаче държавният сектор да се насърчи да се ваксинира, за да даде пример.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов също беше категоричен, че браншът има нужда от помощ от държавата. Ако ограничат още капацитета на заведенията - от 50 на 30%, и се наложи вечерен час до 23 ч, няма как заведенията да поемат разходите си. Няма и сигурност за персонала, вече изгубихме стотици хиляди служители, търсим хора от чужбина, каза той.

Няма рискове за националната сигурност или за заплите на служителите на ВМЗ "Сопот", увери още министър Петков. Сутринта той посети завода и поиска оставките на част от ръководството му, както и на директора на ДКК. Днес ще се чуя с него и ако не си подаде оставката, ще го уволня, категоричен беше Петков.