Бюджетната комисия одобри процедурните правила, след гласуването им в зала партиите ще имат три дни срок за номинации

„Този парламент трябва да избере шеф на БНБ, процедурата да бъде завършена, иначе да не се занимаваме изобщо с това“. Такова предложение направи депутатът от ДПС Йордан Цонев от ДПС на заседанието на бюджетната комисия.
След като изслуша тримата министри за актуализацията на бюджета, като втора точка от дневния си ред комисията одобри правила за избор на нов управител на БНБ.

От думите на шефа на комисията Любомир Каримански от „Има такъв народ“ стана ясно, че освен гуверньор на централната банка, изтичат мандатите и на членове на УС на БНБ, както и на членове на фискалния съвет към парламента.
Кирил Ананиев от ГЕРБ поиска удължаване на сроковете, в които партиите да предложат свои кандидатури. „Не избираме краставичар, а правим важен избор за трудна и отговорна позиция“, аргументира се Ананиев.
Петър Чобанов от ДПС поиска прецизиране на всички срокове за важния избор. Георги Ганев от „Демократична България“ също призова към спешно гледане. „БСП е по-тежка структура в одобрението на кандидати, затова предлагам срокът за номинациите да бъде удължен на 15 работни дни. Всички тук сме за това този парламент да продължи да работи“, обясни той.
Пламен Данаилов от „Има такъв народ“ обаче настоя срокът да остане, както е предложен- три дни от приемане на правилата в пленарна зала. „Всички знаехме кога изтича мандатът на управителя на БНБ , процедурата можеше да бъде открита още на 15 април, затова смятам, че е нормално всички политически сили да са готови с предложенията си. Ако това сега ги изненадва, по зле за тях“, мотивира се той.

Колегата му Любомир Каримански пък допълни :“ Онзи кратък парламент не би могъл да избере управител на БНБ. Реално, повече от три месеца, ние сме в процедура, за да се търси подходящия човек. Да, наистина не търсим краставичар, но всички сме знаели много добре кога изтича мандатът.
При гласуването нито едно от предложенията за промяна на сроковете не бе прието. Все още обаче не е ясно кога предложенията за избор ще бъдат гласувани в зала, за да започне да тече срокът за номинации.