Ако парите бяха дадени на народа, всеки гражданин щеше да стане милионер

Ако искате да разберете ужасяващото завръщане на власт на талибаните в Афганистан, трябва да се задълбочите в историята на планинската нация, която многократно отблъсква чуждите страни, но прибира техните инвестиции, пише в. “Дейли мейл”.

Един такъв пример е сагата с деветте италиански кози. Тези животни от Тоскана били транспортирани със самолет в страната като част от план на Пентагона за близо 6 млн. долара. Идеята била да се подпомогне афганистанската индустрия за кашмир и да се създадат хиляди работни места.

Така животните били изпратени да се размножават с по-тъмни женски, за да повишат добива и качеството на луксозната вълна, която се получава от девет милиона местни кози. Няколко обаче бързо се разболели на новото място, а новопроектираният им дом бил твърде малък. Огромните разходи за храна попречили плановете да се реализират, а намерените афганистански партньорки избягвали италианските и това принудило шефа на проекта да се откаже от идеята.

Отговорните лица

дори не знаели

какво е станало

с животните

от Италия и се чудели дали нещастните кози не са попаднали в нечия тенджера.

“Не знаем. Това беше толкова лошо управляван проект”, казва Джон Сопко, специален генерален инспектор по възстановяването на Афганистан.

Тази лоша схема перфектно символизира скъпоструващата и разяждаща глупост на Запада да изгради ново общество в Афганистан, основано на арогантност, оръжие и огромни потоци от помощи, отбелязват експерти.

160 млн. долара пък отишли за купуването на вили в Дубай, докато друга финансова помощ от 500 млн. долара била изразходвана за самолети, които не били използвани и накрая били предадени за скрап.

Но въпреки известния напредък в образованието, овластяването на жените и просперитета наивните чужди намеси изиграха вредна роля за подхранване на корупцията, засилване на разделението и създаване на мафиотска държава, като по този начин подпомогнаха завръщането на талибаните, пише “Дейли мейл”.

Американските дипломатически съобщения разкриха, че един афганистански вицепрезидент е отлетял за Дубай с 38 милиона долара в брой и че наркотрафикантите и корумпираните служители са

прехвърляли

$ 231 млн.

седмично от

страна, където

средните доходи

са едва $ 585

годишно

Плановете на Запада били толкова наивни, контролът толкова слаб, разходите толкова големи, а промените в персонала и стратегията толкова чести, че сега това служи като учебник за как не трябва да се гради по-добра и демократична държава, смятат анализатори.

Преди повече от десетилетие Ричард Холбрук, специален пратеник на САЩ в региона, заяви, че корупцията разрушава усилията за създаване на нововъзникнала демокрация. Той го нарече “инструмент за набиране на персонал на талибаните”.

В тази връзка не е изненада, че президентът Ашраф Гани избяга миналата седмица с хеликоптер, пълен с откраднати пари.

САЩ бяха обещали да построят или обновят 1000 училища и клиники до края на 2004 г., но успели да постигнат едва една десета от този брой.

Друг пример за абсурдна помощ е бензиностанция за газ, струваща $ 43 млн. - 140 пъти повече от подобна в Пакистан. Оказало се, че това е неработещ вариант, защото преобразуването на колите, за да се движат с газ, струвало повече от средногодишния доход за афганистанците.

Кристофър Коленда, полковник, който съветвал американски командири в Афганистан, казва, че до 2006 г. правителството се е самоорганизирало в клептокрация. Политиците плащали, за да получат официални длъжности, след това възстановявали разходите си от програми за подпомагане, продажба на боеприпаси на черния пазар, трафик на наркотици или отвличане.

Нищо чудно, че усилията на британците с 6,6 млрд. лири да спрат търговията с опиум са се провалили, тъй като отглеждането на мак процъфтява и до днес. Един губернатор дори бил хванат с 9 тона опиум. След като бил уволнен, той се присъединил към талибаните със своите 3000 души.

През 2010 г. афганистанският съветник по националната сигурност казва, че

“корупцията не е

просто проблем

за системата на

управление в

Афганистан –

това е системата

на управление”

Въпреки това в страната са излети почти трилион долара под формата на различни помощи. Според анализатори, ако цялата похарчена международна помощ била просто разделена между афганистанците, всеки от тях е можело да стане мигновено милионер.

Вместо това равнището на бедност се е повишило през последните години, за да погълне повече от половината население. През годините големите бенефициенти били водещите мошеници и пазарът на имоти в Дубай, където мнозина скрили откраднатото си богатство.

В един момент Конгресът на САЩ беше изчислил, че $ 4 милиарда, което е равно на 22% от афганистанския БВП, се изнасят контрабандно от страната.

Счетоводителят Герт Бертолд, който помогнал да се анализират 3000 договора на стойност над $ 100 милиарда, обобщава, че 4 от всеки 10 долара са отишли в джобовете на корумпирани служители, гангстери или бунтовници.

Бегълка роди в самолет, 20 убити на летището в Кабул Курц не иска емигранти в Австрия, 9-има българи се прибраха

Най-малко 20 души са загинали на летището в афганистанската столица Кабул при опит да избягат от страната през последните 7 дни, обяви представител на НАТО, цитиран от Ройтерс. Британското министерство на отбраната обаче съобщи, че само 7 афганистанци са загинали при опит да се спасят от талибаните.

Афганистанци, уловени в хаоса, обхващащ летището в Кабул, разкриват как жертви, включително двегодишно момиче, са били застреляни и бити от талибанските бойци, а някои са били стъпквани до смърт от хората, докато отчаяно се опитвали да избягат от живота при новия режим.

На летището има около 10 000 души, които са преминали необходимите формалности преди отпътуване, но все още не могат да излетят, съобщи Си Ен Ен. Междувременно стана ясно, че американските военни създават алтернативни маршрути до аеропорта поради риск от терористична атака от “Ислямска държава”.

Същевременно деветима български граждани, които били евакуирани с международен полет от Кабул в Доха по-рано тази седмица, вече се намират на територията на България, съобщи Министерството на външните работи.

Афганистанка пък е родила на борда на американския военнотранспортен самолет С-17, който евакуира хора от Афганистан до американската военновъздушна база Рамщайн в Германия. Майката се почувствала зле по време на полета и пилотът решил да снижи самолета, за да бъде увеличено въздушното налягане в машината, което помогнало за стабилизиране на състоянието на жената и ѝ спасило живота. След кацането в базата американски медицински екип се качил незабавно в самолета и изродил бебето там.  Евакуирани от Афганистан пътуват на борда на германски самолет за Узбекистан.

СНИМКИ: РОЙТЕРС

Евакуирани от Афганистан пътуват на борда на германски самолет за Узбекистан. СНИМКИ: РОЙТЕРС

На фона на тежката ситуация в Афганистан австрийският канцлер Себастиан Курц отказа да приема в страната повече бежанци. “Категорично съм против това сега доброволно да приемаме в страната повече хора и това няма да се случи по време на моето канцлерство”, подчерта той.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел заяви, че евакуацията на всички афганистански сътрудници на западните страни преди 31 август е невъзможна Той обвини САЩ за това, че с мерките си за сигурност на летището в Кабул затрудняват такава евакуация.

Американската администрация постави срок до края на август за окончателно изтегляне на войските на САЩ от Афганистан и възнамерява да изведе от страната над 30 000 американци и цивилни афганистанци. По думи на Борел обаче това е математически невъзможно.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп яростно нападна настоящия държавен глава Джо Байдън за начина, по който ръководи изтеглянето на американските военни от Афганистан. По негови думи това е най-голямото външнополитическо унижение в американската история.

В момента талибаните се опитват да сформират ново правителство, след като бойците им преминаха устремно през страната, докато американските военни сили се изтегляха след 20 години присъствие, а подкрепяните от Запада правителство и армия се сринаха.