Във вторник отрасловият съвет в образованието решава как да започне учебната година, нагласата е за присъствено. От октомври обаче може пак да се редуват паралелки, като мерките ще са по области

Всички деца да тръгнат на училище на 15 септември - това е засега нагласата и на директори, и на родителски организации, и на синдикатите.

Конкретните стъпки как годината да стартира безопасно ще се гледат днес на заседание на отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в системата.

Готовността ни е да се действа по схемата от пролетния пик на епидемията, обясни за “24 часа” директор на училище, който е член на съвета. Потоците се разделят, за да нямат досег в коридорите и стола деца от различните класове, по същата причина първият час почва стъпаловидно. По старата схема при високи стойности на заболеваемостта през 2 седмици класовете се редуват от вкъщи и присъствено.

Най-потърпевши от това бяха шестокласниците и деветокласниците, които едва няколко седмици бяха на чиновете си. И 5-ите класове учиха по-малко присъствено.

Идеята е най-малките - от 1-и до 4-и клас, последни да минават онлайн, защото физически и емоционално по-трудно се справят с процеса.

Най-добре е годината да започне присъствено и да продължи така, докато епидемичната обстановка позволява, коментира и Пламена Николова от Национална мрежа за децата. Но критикува, че заради отказа от въвеждане на по-строги мерки от здравните власти е много вероятно пикът на новата вълна да съвпадне с началото на учебната година.

Според прогнозите на експертите той ще дойде в началото на октомври.

Междувременно МОН продължава да осигурява допълнителни компютри и таблети, служебният кабинет този месец отпусна още пари.

“Проблемът е с уязвимите групи - малцинствени, и там, където родителите нямат съпричастност към образователния процес”, коментира училищен директор. Миналата учебна година често се е случвало

раздадените

устройства да

бъдат откривани

по заложни къщи

и пазари

Министерството на образованието вече е написало “Насоки за обучение в условия на пандемия”, които днес ще се обсъдят от социалните партньори. В документа се разработват различни варианти за реакция - локална или национална, в зависимост от здравната ситуация. До 1 септември насоките и всички други указания за старта на учебната 2021/2022 г. ще са раздадени на началниците на регионалните управления, а оттам - на директорите.

“Най-вероятно учебната година в цялата страна ще стартира по един доста различен начин”, коментира директорът на столичното 119-о ОУ Диян Стаматов, който е председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. “Някъде няма да има проблем - в зелените и жълтите зони, но в червената и тъмночервената вероятността да има неприсъствено обучение е много голяма”, каза той пред bТV вчера.

Според Стаматов през изминалата година е имало училища, където не е било нужно да се преминава към дистанционна форма, защото нямало заболели сред учителите и учениците. “Тъкмо локалният подход е гъвкавият и възможен за прилагане. Той обаче е малко по-специфичен, особено в малките населени места, където невинаги всички се съгласяват с взетото решение”, обясни Стаматов.

Във вече влязлото в червената зона Велико Търново училищата също искат да стартират присъствено, но

се готвят и за

дистанционен

15 септември

Това коментира директорът на ПМГ “Васил Друмев” Ангел Гушев. Обстановката е много динамична, още не можем да кажем, добави той. Засега нямал информация за болни колеги. Признава, че по-малко от половината от екипа са ваксинирани, но доста учители, включително и той, са преболедували. “Аз ще си направя една игла, но изчаквам да съм 100% здрав. Вървят кампании, ние сме информирали всички колеги. Решението е лично, но и отговорност за хората около теб”, коментира Гушев.

Ако ситуацията се усложни, най-добре ще е гимназиалният курс да започне онлайн, а до 4-и клас да учат присъствено до последно, каза шефката на просветния инспекторат в Бургас Виолета Илиева. Отчете, че над 50% от педагозите в областта, които са 8500 души, имат антитела от ваксиниране и преболедуване. Надява се още поне 10% да се ваксинират.

По официални данни повече от 45% от директорите в страната са ваксинирани - висок процент, коментира и Диян Стаматов. А

от учителите 35%

са ваксинирани

Според шефа на синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” Юлиян Петров броят е по-голям от официално обявения. В 107-о ОУ в София например са 57%, а почти всички останали са с имунитет след преболедуване, съобщи директорът Данко Калапиш.

Според експерти и учителите вече са изтощени от работата в електронна среда.

Проф. АТАНАС БАТАЛОВ

Проф. АТАНАС БАТАЛОВ
Само ваксинирани студенти ще пуска на занятия в

болниците Медицинският университет в Пловдив

Това е дискриминация, реагират някои на решението на вуза, други подкрепят мерките

Тези, които не искат да се имунизират, ще се обучават в ситуационния център без пряк досег с болните, категоричен е зам.-ректорът проф. Атанас Баталов

Студенти ще посещават университетските болници за практическо обучение, след като представят европейски сертификат за ваксиниране срещу коронавирус, преболедуване или отрицателен тест.

Това решение на ръководството на Медицинския университет в Пловдив предизвика широка дискусия.

“Такива заповеди са в разрез с конституцията на България и противоречат на Закона за висшето образование. Независимо че университетите имат някаква независимост, те нямат право да налагат подобни изисквания и да ограничават правото на учебен процес на своите студенти. Предвид факта, че същите си плащат редовно таксите за обучение и имат право на достъп до учебните зали”, заяви в отворено писмо до медиите възпитаникът на вуза Ангел Калоянов.

“Настоявахме да се обучаваме присъствено.

Аз съм

имунизиран, но

не може да се

задължават

хората

да се ваксинират”, заяви студент. Негов колега пък определи това решение като правилно. На противоположното мнение обаче бе студентка, според която поставянето на ваксина е личен избор. Някои заподозряха, че ръководството на вуза едва ли не се опитва да наложи принудителна ваксинация.

Ректорът на Медицинския университет проф. Мариана Мурджева каза само, че това е колективно решение на ръководството и е добро за всички.

“Решението, което взехме, е

заради грижите

към нашите

пациенти

Искаме да ги предпазим от зарази - заяви проф. Атанас Баталов, зам.-ректор на вуза. - Не може хора с автоимунни или ракови заболявания, прясно оперирани да бъдат посещавани от групи студенти, чието здравословно състояние не се знае в момента. Те може предишната вечер да са били на дискотека например. В болниците се мисли преди всичко за пациентите, а след това за студентите.” Медицинският университет в Пловдив разполага с модерна база.

СНИМКИ: АРХИВ

Медицинският университет в Пловдив разполага с модерна база. СНИМКИ: АРХИВ

Проф. Баталов бе категоричен, че след като студентите искат да се обучават на живо и в реална обстановка, трябва да поемат своята отговорност. И добави, че в повечето страни от ЕС обучението се извършва само на манекени и тренажори без достъп до пациенти.

“България е една от малкото страни, където студентите имат контакт с пациенти. Става въпрос за болни хора, чието здраве е подложено на риск. Това наложи на ректорски съвет да набележим мерки за нашите пациенти”, заяви проф. Баталов.

Той отхвърли твърденията, че се въвежда едва ли не принудителна имунизация. “Искам да подчертая нещо много важно. Никой няма да бъде лишен от практическо занятие. Нашият университет разполага с модерен симулационен център. На него ще се обучават студентите, които не желаят да се ваксинират”, уточни зам.-ректорът. Според него подобни мерки се прилагат в 98% от университетите в ЕС.

“Лекарите са на предела на силите си. В момента в болницата, където работя, цял етаж е зает с болни от COVID.

Асистентите и

преподавателите

също дават

дежурства”,

каза още проф. Баталов. Според него новата вълна ще засегне предимно неваксинираните.

Според проф. Христо Белоев, ректор на Русенския университет “Ангел Кънчев”, е доста трудно да има критерии за ваксинация на студентите по подобие на Медицинския университет в Пловдив. “Те са пълнолетни граждани, това трябва да бъде един осъзнат акт”, заяви той.

По думите му 55% от преподавателите и служителите в РУ са ваксинирани, а заедно с преболедувалите -

около 60% са

защитени

Той подчерта, че и през тази година ще направят кампания сред останалите.

Висшите учебни заведения са подготвени за всякакви сценарии. В Русенския университет са разработени няколко варианта - единият е изцяло присъствено обучение, при което се спазват всички противоепидемични мерки. Има готовност и някои курсове да не се посещават в зависимост от заболеваемостта в страната. “Подготвили сме се във всеки един момент да превключим от един към друг вид обучение”, каза ректорът.

Той обясни, че през изминалите 2 г. всеки преподавател е представял веднъж седмично доклади за проведеното онлайн обучение. “Има разработена процедура за онлайн полагане на изпити, онлайн заверяване на семестри. Изпитите протичат доста добре и ако студентът иска да направи нещо не както трябва, преподавателят го забелязва, тъй като те се виждат на камерите лице в лице”, отбеляза проф. Белоев.

Ограничават тържествата

за Деня на Независимостта

Търново в червената зона: отмениха събора

на Килифарево, хайки по магазини, бензиностанции

и басейни

Вече отменят събори заради червената зона, в която влезе Велико Търново. Затова няма да се състои традиционният празник на Килифарево идния уикенд.

Ръстът на заразените продължава и в понеделник на двуседмична база бе отчетена средна заболеваемост над 280 на 100 000 души.

Засега няма яснота как ще протекат трите големи събития в старата столица в края на септември - Деня на Независимостта, Нощта на Самоводската чаршия и фестът на занаятите, както и изместеното заради предишния COVID пик международно изложение “Културен туризъм”. Нагласите са на чаршията да се осигури еднопосочно движение с предпазни маски и есенния празник на Уличката на занаятите да го има.

“В момента за всяко културно събитие се информират РЗИ относно капацитет, ограничен до 50%, и очакван брой публика”, обясниха от общината.

Набляга се основно на контрола по действащите мерки. От 13 август РЗИ, полицията, дирекцията по безопасност на храните и екипи на общинските администрации са направили 564 проверки - в хотели, магазини, ресторанти, басейни, ученически лагери, игрални зали, фризьорски салони, нощни заведения, бензиностанции. Най-много нарушения са хванати в търговски обекти - 43, и бензиностанции - 24.

Тази седмица проверките ще обхванат и обществения транспорт, предупредиха здравните власти.

3389 проверки за спазване на противоепидемичните мерки в обществени обекти са извършени през изминалата седмица в областите Благоевград, Велико Търново, Видин, Ловеч, Монтана, Разград, София - област и Стара Загора.

В София - област има 9 предписания и 3 акта за установени административни нарушения, в Благоевград - два акта. В Стара Загора са издадени 6 предписания, 3 от които на заведения за обществено хранене и 3 на търговски обекти.