Готов съм да поема ролята на служебен премиер, ако президентът реши

Управлението на здравната криза е в ръцете на здравните власти, доц. Кунчев е част от този екип, така че решенията ще бъдат взети на базата на анализа на наличните данни. Винаги ще има недоволни, но трябва да се намери балансът между онези, които не искат мерки, и онези които искат сигурност и повече предсказуемост в здравната обстановка. По закон решенията се вземат от министъра за здравеопазването, защото той е най-близо до проблематиката, това са неговите правомощия. Решението за мерките ще бъде взето в близките дни - днес или утре. Това заяви служебният премиер Стефан Янев в интервю пред „Здравей, България“ на Нова тв.

Бизнесът трябва да работи, икономиката трябва да работи. Всеки е достатъчно отговорен, за да вземе предпазни мерки за себе си и да бъдем социално отговорни, каза Стефан Янев. Нали не можем да си представим как до всеки българин може да седи някой, който да го проверява. Нещата опират и до лична дисциплина. Струпването на много хора на едно място е най-проблематично. Така че първите мерки ще засягат именно струпванията на много хора, каза премиерът.

Нямаме намерение да въвеждаме задължителна ваксинация. Няма нужда хората да живеят с усещане за принуда, посочи той. Според него капацитетът на болниците да приемат пациенти ще нараства според развитието на ситуацията.

Той посочи, че по отношение на държавната администрация вече има предприети мерки като плаващо работно време, за да не се събират  много хора едновременно в градския транспорт, както и да се намали броят на хората в офисите.

Премиерът  добави, че първото решение за мерки против COVID-19 ще бъде на министър Стела Балтова, за да се ограничи струпването на много хора..

Президентът ще реши, но аз съм готов да продължа, ако е необходимо. да изпълнявам ролята на служебен премиер до следващите избори, каза още Янев.

Парите за компенсации за бизнеса, както и за медицинските работници – всичко това е предвидено в проекта за актуализация на бюджета, подготвен от служебното правителство. Проектът е вече в парламента и депутатите ще решат дали тази актуализация ще се случи. Параметрите могат да бъдат променени, както те решат, посочи служебният премиер.

По отношение на новата методика за оценяване на труда на лекарите не първа линия Янев изрази мнение, че „здравното министерство е оценило реално труда на хората, които са на първа линия в борбата със заразата. Смятаме, че така се постига пълна справедливост между хората, които са 24 часа в отделението и тези, които имат по 2-3 пациента дневно."

Как да се проведат изборите – дали ще са две в едно или не, ще реши парламентът. Депутатите ще решат кога да определят датата за президентските избори. А президентът решава кога да е датата на парламентарните избори и това зависи от факта дали ще има правителство с трети мандат или няма да има. Т.е. от депутатите зависи дали изборите ще са две в едно, следете тяхната работа, посъветва Янев.

Очевидно сме в постоянна политическа криза – криза на политическото лидерство, на политическото представителство. Има липса на връзка между партиите и обществото. Затова се появява нуждата от нови политически субекти, които да запълнят тази ниша със съдържание и правилно политическо поведение. Разбира се, че бих подкрепил Кирил Петков и Асен Василев, ако решат да запълнят тази ниша с нов политически субект, каза Стефан Янев.

Аз бих се включил във всеки проект, който работи за България, допълни  служебният премиер. Нека оставим етикетите и персонализацията, призова той, отговаряйки дали негово включване ще доведе до убеждението, че това е партия на президента Радев. Не съм правил проучване дали такъв проект може да се появи преди следващите избори, добави премиерът.

По отношение на писмото на Европейската комисия за разширения български списък по закона „Магнитски“, Янев заяви, че правителството няма диспут с Брюксел. Според него става въпрос за уточняване дали България спазва правилата и регламентите, приети в ЕС. Проблемът е коментиран както с комисията като цяло, така и на ниво министри на финансите, заяви той.

Когато говорим за допълнителни имена, имаме две писти на действие. Едната възможност е американското правителство да добави нови имена. Аз не съм чувал, че такова нещо предстои. „Българският списък” е само информативен и има за цел да предупреди фирмите да бъдат достатъчно предпазливи. Той вече си изигра ролята”, обясни Янев.

По повод на мигрантската вълна думите му бяха, че  е взето решение за задействане на един механизъм на НАТО за бързо реагиране. "Тази готовност е 24 часа. От Афганистан вече са изведени определено количество граждани, които са работили с американското правителство. В необходимост за осигуряването на тяхната охрана и защита, НАТО създава такъв контингент. Там е предвидено да има и лекари, и психолози. Това е хуманитарна операция с ограничен мандат”, каза още той.

„Всички анализи сочат, че ситуацията ще предизвика сериозна мигрантска вълна. Ние работим активно в това направление и вече сме взели адекватни мерки”, посочи премиерът.