Нови бентлита чакат зърнарите - реколтата рекордна, цената много висока

  • 0
authorАвтор: Евита Смилкова

Нови бентлита чакат зърнарите - реколтата рекордна, цената много висока

Рекордно количество зърно е прибрано тази година - близо 7 млн. тона.

Причината са мерки, въведени от Путин, заради които поскъпналото зърно на международните пазари

Автопаркът на зърнарите вероятно ще бъде подновен в края на годината, защото събраната реколта е рекордна - почти със 150 кг повече от декар, сравнено с миналата година, но въпреки свръхпроизводството цената върви нагоре, а не пада.

По информация на министерството на земеделието са прибрани почти 100% от площите с пшеница в страната. Добитото зърно е 7 млн. тона при среден добив от декар 559 кг. За сравнение през 2020 г. са били 394 кг/дка, като това са най-ниските добиви от 2015 г. насам. Видно от данните е, че има рекордна реколта от пшеница.

Изобилието от зърно обаче не означава евтин хляб. Средната изкупна цена на хлебната и фуражната пшеница продължава да се повишава, като средната за август е 353,50 лв./тон при 338 лв./тон за юли (виж карето). Като се добави и вдигането на тока и газа, може да се очаква и поскъпване на хляба. Според регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич цената ще се вдигне с 20% до края на годината.

Главната причина за вдигането на цените са

мерките на

президента

Владимир Путин

срещу

поскъпването

в страната

Бе въведено допълнително облагане на стоките, предназначени за износ, което вдигна цените на руската пшеница. Това лято Русия можа да изпълни само една пета от поръчките на най-големия вносител - Египет, което създаде добри условия за реализация на българската реколта.

Междувременно инфлацията при храните в Русия през юли достигна до 7,4% на годишна база, а мерките на Путин засега не дават добри резултати.

Тоест има повишено търсене на хлебно зърно от Черноморския регион към традиционните пазари, което вдига изкупните цени. Въпреки засиленото търсене за износ в България има достатъчно пълни складове, тъй че дефицит на хляб не би могло да има. Друг е въпросът, че тези складове работят с ток и поскъпването на електроенергията няма как да не се отрази на крайната цена на хляба.

Картината обаче не е толкова оптимистична в другите земеделски сектори. Заради горещините в част от страната има повяхване на винените сортове грозде. Това ще доведе до реколта с ниско съдържание на захар, т.е. до не особено качествено вино. (Но пък ще е повече от миналата година - очаква се да се произведат 100 млн. литра, а през 2020 г. са били 83 млн. 

Отражение на горещото време има и върху зеленчуците. Например при половината площи с домати, отглеждани на открито, е отчетен спад с 20% спрямо същия период през 2020 г. Добивът от краставици е един от малкото, при които има по-високи индекси от миналогодишните, въпреки че площите са с 30% по-малко.

При плодовете ситуацията също е разнопосочна. Над три пъти повече са кайсиите тази година в сравнение с миналата, показват данни на земеделското министерство към края на август. Събраните количества са над 23 000 тона. При малините има ръст от почти 70% и са прибрани над 3300 тона.

Чувствителен спад има в количествата ябълки и круши - с над 20%. При ябълките заради горещото време се очаква около 40% от плодовете да се отчетат като негодна продукция. При сливите и прасковите намалението е съответно с 5,2 и 12,2%, като при прасковите реколтата е под 19 000 тона.

От Добруджански овощарски съюз предупреждават, че може и да няма достатъчно български праскови идната година. “Сега се залагат плодните пъпки и се полагат основите на реколтата за следващата година.

Заради сушата

очакваме

по-малко

плодозалагане

и по-слаба реколта, изсъхване на част от дърветата, особено тези, които са на слабо растящи подложки и плитка коренова система. А когато температурата надвиша 28 градуса, спира процеса на фотосинтеза и развитие на плодовете, което в комбинация с невъзможността да се полива намалява добивите и влошава качеството”, заяви Димитричка Търпанова, зам.-председател на съюза.

Според Търпанова щетите върху плодната реколта от непредсказуемите метеорологични условия през годината тепърва ще се изчисляват.

Друг проблем пред производителите е липсата на берачи. Поради това може да няма достатечно българска продукция по пазарите. Голяма част от плодовете презряват и падат, преди да са обрани.

Най-тежко

пострадали са

производителите

на слънчоглед

и царевица,

посочи Венцислав Върбанов - председател на управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители. В Пловдиско се очаквали поне с 20-30% по-ниски добиви на слънчоглед. Слаба реколта ще има в Бургаско заради липсата на дъжд и студената пролет преди това.

При царевицата се очаква подобен спад. Първоначално са били заложени добиви от 1000 килограма на декар, но сега се оказва, че те ще бъдат 600-700 килограма.

Заради малкото слънчоглед цената му върви нагоре. Тон се продава за 1020 лв, а през миналатагодина котировките не са надхвърляли 670 лв. Това повлича и олиото, като цената му се е качила с близо 50% за година. Бутилка от литър вече не може да се намери за под 4 лева на едро.

Според Върбанов ситуацията в страната е изключително трудна за земеделските производители, по-тежка е дори от миналогодишната, а толкова лоша година като 2020-а не бяхме имали от 20 години.

“От пролетниците в отделни райони на страната реколта едва ли ще има.

Някои

производители

дори са

изоставили

земите си

заради тежките последици от засушаването”, твърди Върбанов. Той смята, че е крайно време да се предприемат мерки за подобряване на състоянието на напоителните системи в цялата страна.

Според земеделското министерство активно се търсят възможности за финансиране на инвестициите в напоителни съоръжения. Една от възможностите и след отказа на ЕК да приеме безвъзмездното финансиране от близо 800 млн. за напоителни съоръжения е да се ползват заемите по Механизма за възстановяване и устойчивост. Такъв проект може да се включи на по-късен етап, след като българският план за възстановяване бъде изпратен в Брюксел.

Красимир Коев, изпълнителен директор на Агенцията по лозата и виното:

Горещото време на места изсуши част от гроздето

- Г-н Коев, как се отразява горещото време на гроздето?

- Картината в страната е пъстра. Тази година очакванията са реколтата да бъде с около 20% повече. Но има региони, в които засушаването е довело до необратими последици - най-вече около Благоевград, Сандански, Мелник. Там има масово завяхване на винените сортове, без да е достигната технологичната зрялост и гроздето не може да продължи да зрее.

Това означава, че горещините са се отразили много зле на реколтата и тази година ще имаме грозде с по-ниско захарно съдържание. Надявам се, че чрез технологиите, които притежаваме, ще успеем да подпомогнем тези региони да успеят да произведат вино със сравнително добро качество.

Високите температури дават по-голяма захарност, но не в продължителни периоди, защото сокът изчезва и гроздето започва да се стафидира. Тази година атмосферните амплитуди бяха огромни. Надявам се, че когато започне гроздоберната кампания, реколтата ще бъде с възможно най-добро качество и производителите ще направят хубаво вино.

- Но проектът за нови напоителни системи бе изключен от Плана за възстановяване и развитие.

- Смятам, че водата е бъдещето в нашия сектор и искрено се надявам да се намерят варианти за финансиране, защото е страшно да говорим за интензивно развитие на земеделието без напояване.

- Вземат ли се превантивни мерки, за да бъдат сведени до минимум негативните последици от засушаването?

- Поливането е единственото, което може да се направи по отношение на узряването на плодовете. Държавата финансира мерките от националната програма за създаване на нови лозови насаждения. Миналата година подпомогнахме лозарите и по ковид мярка - застраховане на лозовите насаждения. Имаше и кризисна мярка - резитба на зелено за производители, които не искат да се включват на пазара, за което държавата изплаща обезщетение.

Също така доста средства се наляха в създаването на нови винарни. Преди дни приключи кандидатстването за нови лозя на обща стойност близо 56 млн. лв. 90% е субсидирането, тоест при един проект, да речем, за 100 000 лв., само 10 000 лв. е самоучастието от производителя. Това са огромни средства, които се отпускат, за да се създадат нови сортове, които да бъдат и по-устойчиви, и по-конкурентоспособни. Такова ниво на мерките, които държавата в лицето на МЗХГ и нашата агенция осъществява за сектора - 90% субсидиране, 70% инвестиции в предприятия, 80% при застраховане, 70% от загубите при резитба на зелено - няма никъде другаде в ЕС.

Ограничаваме и влизането на нерегламентирано грозде от съседни държави по време на кампанията в България. Т.е. нашите гроздопроизводители могат без натиск от дъмпингови цени да договорят условията си с винопроизводителите. Миналата година винарските предприятия в страната преработиха 120 760 тона грозде.

За съжаление, миналата година имаше голямо задържане при реализацията заради затварянето на ресторантите и липсата на износ. Към настоящия момент има раздвижване заради добрия сезон. Има увеличение и на поръчките за износ, така че се надявам да се компенсира това задържане. Държавата се погрижи и за това, изплатихме по 7 стотинки на литър на месец за всяко нереализирано вино.

Най-четени

"Шпигел": Ако приеме София в еврозоната, ЕС ще си създаде още един проблем

"Шпигел": Ако приеме София в еврозоната, ЕС ще си създаде още един проблем

Изглежда, че Европейският съюз е в опасност да си създаде още един проблем, сякаш нищо не е научил от кризата на еврото." Това пише германското списание "Шпигел" в коментар под заглавие "Спорно приемане в еврозоната: Нарастват притесненията, докато България се подготвя за присъединяване към еврото", цитиран от "Дневник"

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

„Честно казано, не харесвах първия министър-председател, предложен от ИТН. Да, не харесвам Ники Василев. Това, че знае седем езика, не значи, че не е корумпиран. Отдавна съм на терен и 30 години се бутам в политиката. От 2004 г., когато той беше три пъти министър, започнаха да действат предприсъединителните фондове

Жената и децата на шефа на НАП заплашени от бизнесмен

Жената и децата на шефа на НАП заплашени от бизнесмен

Бившият служебен министър Асен Василев разкри, че шефът на Националната агенция по приходите Румен Спецов е получил заплахи за живота на жена си и децата си. Те са били от български бизнесмен, чиито фирми в миналото никога не са проверявани. За заплахите са били информирани ДАНС и международните партньорски служби

Раздвижиха работата по "Хемус", пускат парите за отчуждаване за 52 км

Раздвижиха работата по "Хемус", пускат парите за отчуждаване за 52 км

Скоро ще има разрешителни за участъците до Павликени Работата по магистрала “Хемус” не е спряла съвсем - миналата седмица с решение на служебния кабинет са отпуснати парите за изплащане на отчуждаванията по лот 4 и до месец - месец и половина те ще бъдат платени на собствениците на земи по трасето. Това съобщи пред журналисти зам

Рашков: Разследваме престъления за милиарди на АМ "Хемус"

Рашков: Разследваме престъления за милиарди на АМ "Хемус"

Разследваме престъпления за милиарди, съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков, след като връчи на олимпийската ни шампионка по карате Ивет Горанова договора за назначаването й като инструктор в Академията на МВР. Като пример за престъпленията, които се разследват, вицепремиерът посочи строежа на автомагирстрала "Хемус"

Николай Василев с 4 критики за начина на увеличение на пенсиите

Николай Василев с 4 критики за начина на увеличение на пенсиите

Ако правителството, предложено от Слави Трифонов на 12 юли, се беше състояло, ви гарантирам едно, че то щеше да бъде по-модерно, по-реформаторско, щеше да работи по-бързо и нямаше да предложи актуализация на бюджета през тази година. Това заяви в предаването Панорама по БНТ бившият вицепремиер Николай Василев

Полша отказва да затвори мина за въглища, плаща на ЕК 500 000 евро на ден

Полша отказва да затвори мина за въглища, плаща на ЕК 500 000 евро на ден

Полша ще плаща всеки ден глоба от 500 000 евро на Еврокомисията заради това, че продължава да добива въглища в мината “Туров” в близост до чешката и германската граница, постанови Върховният съд на Европа, съобщи Ройтерс. До решението се стигна, след като Чехия каза, че спорната мина уврежда околната среда през границата

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

"КЕВР може да бъде принуден да вдигне цената на електроенергията още през януари", подчерта Димитър Манолов “Много отдавна предупреждавахме, че заради високите цени на електроенергията, малките бизнеси след няколко месеца ще бъдат принудени да обявят фалит. Европейският съюз продължава ритуалното си самоубийство

Гълъб Донев: Повишението на пенсиите е трайна мярка

Гълъб Донев: Повишението на пенсиите е трайна мярка

Списък за уволнения в държавата няма, не съм виждал и за първи път чувам да има Промените, свързани с увеличението на пенсиите и антикризиснте мерки, които прие с актуализацията на бюджета в последните си дни парламентът, не са предизборен ход, а трайна  мярка, заяви в "Панорама" вицепремиерът и министър на труда и социалната политика  Гълъб Донев

Емил Хърсев: Някой ще иска непрекъснато пари наготово, но бизнесът не може да е на хранилка - той храни държавата

Емил Хърсев: Някой ще иска непрекъснато пари наготово, но бизнесът не може да е на хранилка - той храни държавата

Които правят сметките, че без държавна субсидия трябва да затварят, това просто не е вярно, казва финансистът До 31 декември при избори на 14 ноември парламентът може да приеме бюджет за догодина - През миналата седмица двама българи на високи позиции бяха обвинени от Световната банка - визирам Кристалина Георгиева и Симеон Дянков

Най-коментирани

Кристалина Георгиева отрича да е оказвала натиск за доклад на Световната банка за Китай

Кристалина Георгиева отрича да е оказвала натиск за доклад на Световната банка за Китай

Изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева отрече вчера твърденията, че е оказвала натиск на служители на Световната банка да променят данни в доклад в полза на Китай по времето, когато е била главен изпълнителен директор на Световната банка, след като бордът на директорите на МВФ започна разследване по случая, предаде Ройтерс

Газът мина 80 лв. за октомври, увеличението е 15,68% за месец

Газът мина 80 лв. за октомври, увеличението е 15,68% за месец

За година поскъпването е 224,75 на сто 80,28 лв. за мегаватчас е цената на природния газ, поискана от “Булгаргаз” и одобрена от експертите на КЕВР, става ясно от доклада им. Това е с 15,68% повече от тази за септември, която е 69,40 лв. На 11 август газовата компания обяви прогноза за октомврийската цена от 69,76 лв

Евростат: Българите имат прекалено малко леки коли

Евростат: Българите имат прекалено малко леки коли

Само у нас спад на регистрираните автомобили между 2015 и 2019 г. България е сред страните, в които има най-малко пътнически автомобили в Европа. За 2019 г. у нас е имало 407 леки коли на 1000 души, показва статистика на Евростат. С по-малко автомобили са само Унгария (390), Латвия (381) и Румъния (357)

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

„Честно казано, не харесвах първия министър-председател, предложен от ИТН. Да, не харесвам Ники Василев. Това, че знае седем езика, не значи, че не е корумпиран. Отдавна съм на терен и 30 години се бутам в политиката. От 2004 г., когато той беше три пъти министър, започнаха да действат предприсъединителните фондове

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

"КЕВР може да бъде принуден да вдигне цената на електроенергията още през януари", подчерта Димитър Манолов “Много отдавна предупреждавахме, че заради високите цени на електроенергията, малките бизнеси след няколко месеца ще бъдат принудени да обявят фалит. Европейският съюз продължава ритуалното си самоубийство

50 хил. земеделци ще бъдат подкрепени със 70 млн. лв. от земеделското министерство в кризата

50 хил. земеделци ще бъдат подкрепени със 70 млн. лв. от земеделското министерство в кризата

Близо 50 хиляди стопани от секторите „Животновъдство“, „Растениевъдство“ и „Пчеларство“ ще бъдат подкрепени със 70 млн. лева. Това заяви министърът на земеделието  Христо Бозуков по време на съвместно видеоконферентно заседание на Консултативен съвет по животновъдство и Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство

Раздават 70 млн. лева на 50 000 земеделци заради COVID кризата

Раздават 70 млн. лева на 50 000 земеделци заради COVID кризата

50 хиляди земеделци ще получат 70 милиона лева помощи от държавата, за да преодолеят икономическите последици от COVID кризата, съобщиха от Нова тв. По предложение на земеделското министерство 35 млн. лева ще бъдат насочени в животновъдството, като с тях ще бъдат подкрепени близо 20 хиляди фермери. Пчеларите ще получат 5 млн. лева, а около 30 млн

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Списание "Икономист" призова управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева да се оттегли от поста заради ролята й в свързан с Китай скандал за манипулиране на данни, докато още е била в Световната банка. Според изданието този скандал е подкопал надеждността на МВФ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Повишаването на пенсиите няма да се отрази на инфлацията в България, но ще има дългосрочен ефект върху амбициите на страната да влезе в еврозоната, защото води до ръст на дефицита. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в Expat capital, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ на Ивайло Лаков по Блумбърг тв

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

Само в 33 дружества липсват 28 милиона Проверки на място в над 2100 фирми за нелогично високи касови наличности извършва Националната агенция за приходите. В годишните си финансови отчети за 2019 г. те са посочили, че държат в брой над 100 хил. лева. След като преброяват, описват и сравняват сумите в касата с посочените в счетоводните отчети

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Списание "Икономист" призова управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева да се оттегли от поста заради ролята й в свързан с Китай скандал за манипулиране на данни, докато още е била в Световната банка. Според изданието този скандал е подкопал надеждността на МВФ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Повишаването на пенсиите няма да се отрази на инфлацията в България, но ще има дългосрочен ефект върху амбициите на страната да влезе в еврозоната, защото води до ръст на дефицита. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в Expat capital, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ на Ивайло Лаков по Блумбърг тв

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

Само в 33 дружества липсват 28 милиона Проверки на място в над 2100 фирми за нелогично високи касови наличности извършва Националната агенция за приходите. В годишните си финансови отчети за 2019 г. те са посочили, че държат в брой над 100 хил. лева. След като преброяват, описват и сравняват сумите в касата с посочените в счетоводните отчети

Билетите за влак ще поскъпнат, но само с инфлацията

Билетите за влак ще поскъпнат, но само с инфлацията

470 влака са на ток, чиято цена от 110 се качи до 250 лв. за мегаватчас Билетите за влаковете ще поскъпнат, но само с индекса на инфлацията. За последните 12 месеца тя е 3,7 на сто, показват данните на Националния статистически институт. От БДЖ уточниха, че само за такова увеличение са говорили с новия служебен министър на транспорта Христо

От ноември – помощ за бизнеса, загубил от скъпия ток, по 60/40

От ноември – помощ за бизнеса, загубил от скъпия ток, по 60/40

Предлагат за домакинствата да останат енергийните помощи, но с промяна на подоходните критерии, за да се включат повече хора, обмисля работна група, която работи по мерките От ноември бизнесът да получава помощ заради шоковите цени на тока - това планира работната група, която се труди по мерките, научи “24 часа”

Евростат: Българите сред последните в ЕС по работа от вкъщи

Евростат: Българите сред последните в ЕС по работа от вкъщи

Повече хора са започнали да работят от вкъщи след въвеждането на мерките за социално дистанциране в отговор на пандемията от Ковид-19. През 2020 година 12 процента от заетите на възраст 20-64 години в ЕС обикновено са работили от вкъщи, докато през последното десетилетие този дял бе останал непроменен на равнище около 5 или 6 процента

Българските сезонни работници във Франция все по-често заминават без посредници

Българските сезонни работници във Франция все по-често заминават без посредници

Българските сезонни работници в селското стопанство във Франция все по-често се наемат директно от местни работодатели, което ограничава възможностите за контрол на Инспекцията по труда у нас, съобщиха от ИА "Главна инспекция по труда". Използваните в редки случаи фирми посредници или предприятия, осигуряващи временна работа

ЕК очаква България правилно да прилага правилата за търговия
с минерална вода

ЕК очаква България правилно да прилага правилата за търговия с минерална вода

Европейската комисия съобщи, че изпраща мотивирано становище до България за неспазване на пазарните изисквания на ЕС за естествените минерални и изворни води. Българското законодателство не забранява естествени минерални води и изворни води, с произход от един и същ извор, да бъдат продавани с повече от едно търговско описание

СЗО: Въздухът по света е по-замърсен, отколкото се предполагаше

СЗО: Въздухът по света е по-замърсен, отколкото се предполагаше

Замърсяването на въздуха по света е по-сериозно, отколкото се предполагаше. Предупреждението отправи Световната здравна организация (СЗО), като обяви намаляване на безопасните норми на основните замърсители като азотен диоксид. По изчисления на организацията около 7 млн. души годишно умират преждевременно от болести, свързани с мръсния въздух

ДАНС от сутринта в КЕВР и в борсата, снимат им документи

ДАНС от сутринта в КЕВР и в борсата, снимат им документи

От сутринта служители на ДАНС са в Комисията за енергийно и водно регулиране, но не са нахлула. Те искали документи, а от КЕВР им ги снимали. Агентите и в момента са в енергийния регулатор, тъй като документацията, която им приготвят, не била в малко количество. От КЕВР заявиха, че в комиисията е спокойно, няма напрежение