От партията на Слави Трифонов предлагат още държавата да плаща субсидия на празна седалка при концерт или постановка

Да се намали данъкът върху дохода на физическите лица за свободни професии като нотариуси, адвокати, съдебни изпълнители, счетоводители и други. Това предлагат депутатите Пламен Данаилов и Кирил Симеонов от ИТН с промяна в закона за облагане на доходите.

Предложението гласи

да се вдигнат

от 25 на 40%

разходите, които

се признават и

се приспадат

от данъчната основа. Ако се приеме, промяната ще се отнася и за още редица свободни професии като консултанти, одитори, съдебни заседатели, експертите към съда и прокуратурата, лицензираните оценители, представителите по индустриална собственост, медицински специалисти, преводачи, архитектити, инженери, технически ръководители.

За журналисти и дейци на науката, културата и образованието и сега нормативно признатите разходи са 40%.

Преди дни от приходната агенция посочиха, че в края на август постъпленията са 18 млрд. лв., което било с 2,1 млрд. над тези от миналата година. От данъка върху доходите на физическите лица дошли 2,8 млрд. лв.

Промените в закона за облагане на доходите обаче са вкарани от депутатите от ИТН през преходните разпоредби на закона за актуализацията на държавния бюджет, въпреки че от партията на Слави Трифонов неведнъж са заявявали, че са против подобна практика. Дори при старта на работата на парламентарните комисии се предвиждаше да има промяна в правилника за работата на Народното събрание, за да се спре този начин за промяна на закони.

Вероятно от ИТН са прибегнали до тази практика, защото единственият закон, който ще бъде приет от сегашния парламент, е този за бюджета.

Други депутати - пак от ИТН, пък предлагат през преходните разпоредби на актуализацията на бюджета да се промени Законът за развитие и закрила на културата. Текстовете са внесени от група народни представители начело с шефа на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов и заместника му Филип Станев.

Те искат

да се промени

формулата за

субсидиране,

която получават

театри, концерти, опери и други културни институти. При провеждане на спектакли и концерти в зали държавата да субсидира приходи от билети до броя на местата за зрители, са предложили депутатите от ИТН. При оперни спектакли в турне пък субисидията трябвало да е за до 1000 зрителски места. Средствата се предоставят за приходи от билети до 20 лв. средна цена на билета за съответния спектакъл или концерт.

В мотивите за промяната вносителите посочват, че сегашният механизъм за субсидиране водел до изкуствено завишаване на броя на изявите на сцена, за да може да се получат парите. Това водело до излишни разходи и до голямо натоварване на актьори и изпълнители. (24часа)