Минималната пенсия ще е 370 лв. от 1 октомври. Това предложение мина на второ гласуване с актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване. 

Досега тя бе 300 лв. Служебното правителство обаче предложи тя да се вдигне на 340 лв. В крайна сметка депутатите приеха предложението на "Има такъв народ" тя да бъде 370 лв. "За" гласуваха общо 148 депутати, против бе само един от ГЕРБ и останалите 21 "въздържали се" също бяха от ГЕРБ. Причината за отрицателния вот е, че от партията настояваха за своето предложение от 100 лв. бонус към пенсиите, а не окончателно повишаване на пенсиите.

БСП обяви, че ще подкрепи това увеличение, но изрази резерви към подход, който увеличава само минималната пенсия. "Как изглежда една държава, в която 2/3 от пенсионерите получават минимална пенсия? Така излиза, че не се зачита социалният принос", коментира Георги Гьоков от БСП. Той обясни, че след 12 г. управление на ГЕРБ и никакви мерки за адекватност на пенсиите, сега се чудим какво да правим, за да осигурим достоен живот на възрастните хора, с което аргументира подкрепата на левицата.

"Стана страхотна бъркотия. Вие искате да направите минималната пенсия на 490 лв. 370 лева минимална и още 120 лв. добавка. Какво ще правим с другите пенсии? Средната пенсия отива на кино", обясни Мика Зайкова от "Има такъв народ".

"И 1000 лв. да поискате да стане, ние ще подкрепим", заяви Гьоков. Минималната пенсия се определя с бюджета за всяка година. Догодина законодателят може да реши да 370 лв., да я направи повече, или да я върне на 300 лв., обясни още Гьоков. 

Това е първият финансов министър, който застава зад увеличение на пенсиите средно с 12,5. Ние смятаме, че това е недостатъчно и затова предлагаме и добавка за пенсионерите с 50 лв. до 1 януари, каза от трибуната шефката на парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова. 

Очаквайте подробности!