Искат 9% ДДС в туризма да се продължи и за догодина

Рекордно скъпият ток поставя на изпитание предстоящия зимен сезон, защото хотелиери и концесионери на ски пистите не могат да калкулират цените на пакетите. Пречи им спекулативното според тях надуване на цените на електроенергията, казаха в Банско участници в среща със служебната министърка на туризма Стела Балтова за подготовката на зимния сезон.

“Повишаването на тока се отрази много зле на нашия бранш. Ние не можем да предвидим от днес за утре тази цена, защото нашите пакети са договорени доста назад във времето. Очакваме решителна намеса на енергийния пазар от страна на държавата”, заявиха от бранша пред БНР след срещата. Едно от исканията в меморандум, който предстои да се подпише днес в БТА между всички сдружения в туристическия бранш, е именно проблемът с цената на електроенергията. Това, както и липсата на реални мерки за подпомагане на заведенията в условията на новите ограничителни мерки, е и поводът за протест, който се организира в 15 часа пред сградата на парламента.

Парите за подпомагане в размер на 430 милиона са налични, но се чака парламентът да приеме актуализацията на бюджета, увери министър Балтова.

“На лифтовете в Банско засега сме предвидили влизане само с маски, ще има като миналата година и специална организация на опашките, за да има дистанция. Настояваме обаче да се остави 9% ДДС за картите за съоръженията, защото засега тази мярка действа само до 31 декември, а това е само една част от сезона”, каза пред “24 часа” Иван Обрейков, маркетинг директор на дружеството концесионер на ски зоната в Банско. Кабинковият лифт там е спрян вчера с края на летния сезон и предстои профилактика, така че съоръжението да е готово за зимата.