Нови разкрития за нередности в ДКК изнася утре икономическият министър

Мярката 60/40 трябва да бъде приета във вида, в който е предложена от служебното правителство с актуализацията на бюджета. Причината е, че всяка промяна  може до доведе до забавяне на парите за бизнеса, защото трябва да има ново съгласуване с Европейската комисия. Това предупреди икономическият министър Кирил Петков след заседанието на Министерския съвет. 

  Относно скандала с  вписването на промени в Съвета на директорите на ДКК без конкурс Петков  обясни, че са намерени огромен брой незаконни действия в ДКК.  Утре заедно с регионалният министър пък ще направят нови разкрития за нередности в него. "Намерихме огромен брой незаконни действия. Всички тези процедури - без търг и конкурс, които са текли, за нас са недопустими! В момента тече конкурс, за да бъдат назначени хора в Управителния съвет", обясни Петков.

Според него е недопустимо хората, които са участвали в тези решения, да продължат своята дейност. Обясни, че е назначил  временно изпълняващ екип на борда на ДКК. „Моите назначения са напълно законни като принципал", уточни Кирил Петков.

И отново повтори, че докато е министър няма да се разсейва с политически теми, защото има работа за вършене. Отказа да коментира и дали би приел да остане служебен министър, ако получи покана от президента. 

Служебният кабинет пък е приел и стратегията "Общини без корупция".  Идеята е, че чуждестранните инвеститори виждат корупцията като най-голям риск, а стратегията ще им помогне, обясни Петков. Бургас, Русе, Видин и Благоевград вече са поискали да бъдат сертифицирани.       

Служебният кабинет стои твърдо зад подкрепата на бизнеса и туристическия бранш. Успяхме да възстановим жизнеспособността на туристическия сектор, който претърпя не само у нас, но и в цял свят най-много загуби, обясни министърката на туризма Стела Балтова.  Продължихме мерките за икономическо и социално подпомагане на сектора – продължихме мерките и разработихме нови. В 17 програми с мерки в подкрепа на бизнеса са релевантни и за туризма – над 685 млн. са средствата, с които е подкрепен този сектор. Надяваме се, че актуализацията на бюджета ще се приеме скоро, за да може мерките да продължат,  обясни още тя.