Здравният министър Стойчо Кацаров няма да отстъпи от въведените противоепидемични мерки под натиска на протестиращите браншове. Това стана ясно от негово изказване в кулоарите на парламента.

Мога само да апелирам към всички наши сънародници, не само към собствениците на заведения и хората, които ги посещават: да проявим разбираме, да проявим емпатия към хората, които са в тежко състояние в болниците, които умират всеки ден. Не се ваксинирахме и нямаме друг механизъм да ограничим заразата и да намалим броя на болните в болниците и броя на починалите хора, освен такъв тип мерки, обясни министър Кацаров.

Правителството е подготвено с мерки за компенсация на всички, които са засегнати от тези мерки, обясни той. И разказа, че преди да издаде заповедта е събрал становища от браншови и работодателски организации и ги е изпратил на съответните министерства, за да се съобразят с предложенията.

Няма закъснение по отношение на плащанията, не са пропуснати никакви срокове. Надявам се НС тази или най-късно следващата седмица да приеме актуализацията и финансово да бъдат обезпечени тези мерки, каза министърът.

Това, което е необходимо по отношение на контрола и издаването на необходимите нормативни документи, е направено, каза Кацаров на въпрос дали ще има засилен контрол, след като голяма част от заведенията отказаха да спазват мерките.

Но най-важно остава ние като общество да проявим разбиране, а не да се гоним и наказваме, каза министърът. Той разказа за абсурдна според него ситуация - човек, който има починал от  COVID-19  в семейството си, но не се е ваксинирал, му се обадил да търси съдействие за втори заболял. И на фона на това казваме - ние ще отидем на дискотека, събор, митинг, ще се прегръщаме и целуваме и не ни интересува какво ще стане. Ще се заинтересуваме тогава, когато опре ножът до кокал, възмути се министърът. И попита как се излиза от тази ситуация.

Запитан дали е възможно да направи компромис под натиска на протестиращите и да се сгине до по-облекчен режим, Кацаров отговори: По-облекченият режим беше преди тази заповед.

Тези мерки не са приемани по браншове, а на база на епидемиологичния риск при изпълняване на съответната дейност. Това не е измислено тази седмица от експертите на министерството, а е в основата на науката епидемиология, включително има дори международно приети стандарти специално за COVID-19 кои са най-рисковите дейности от гледна точка на заразяването, обясни министърът.

Има разлики по отношение на начините на работа, на условията, по повод това, че са отворени детски градини и училища, а детските центрове са затворени.

Тази заповед, ако я спазваме стриктно - тези ограничения са добре обмислени, научно обосновани, това може да ни помогне в рамките на 2 или 3 седмици да видим резултат от тези мерки и да ги отменим, допълни Кацаров, запитан дали ще направи ревизия на мерките.

Не би било правилно в тази ситуация, отговори Кацаров дали би се огънал под натиска на улицата. Правилният подход е: колкото по-стриктно спазваме, да носим маски на закрито, дори на открито, ако има хора около нас.

Ако тръгнем да воюваме едни с други, да се преследваме и наказваме, няма да успеем, а цената ще я платят нашите родители, баби и дядовци, допълни министърът.