Путин възражда царска Русия с нов град за милиарди до Китай

  • 1
authorАвтор: 24 часа

Путин възражда царска Русия с нов град за милиарди до Китай

Владимир Путин и Сергей Шойгу искат да превърнат Сибир в икономически център.

Новото населено място до Владивосток ще побира 300 000 жители и ще се превърне в икономически център

Русия започва строителството на изцяло нов град от нулата, който ще се намира в Сибир до китайската граница, събщи ТАСС. Идеята е на министъра на отбраната Сергей Шойгу, който предложи да се създадат пет нови големи града в Сибирския район, които да се превърнат в икономически центрове. Проектът се замисля от две години и би трябвало да започне да се реализира през 2022 г.

Първият град милионник ще бъде в Далечния изток, на по-малко от 30 км от Владивосток, и ще има 2,8 млн. кв. м жилища. Той ще бъде проектиран да побере 300 000 жители. Един от вариантите на руското правителство е да бъдат обединени град Владивосток и Артьом, като между тях се построи град спътник, съобщи “Газета.ру”.

Затова и той ще се казва Спутник. Това име Русия използва за първия изкуствен спътник на Земята, изведен в Космоса от СССР през 1957 г., с което изпреварва САЩ в космическата надпревара. Миналага година Москва кръсти и ваксината си срещу коронавирус “Спутник”, първата използвана в света.

Именно с това име на новия град се смята, че Москва отново иска

да изпъкне

пред света и да

покаже мускули,

но също така и да затвърди добрите си икономически отношения с Китай, който ще е точно до новото бижу на президента Владимир Путин. Руският лидер обяви, че иска Сибир задължително да се превърне във връзка между европейската част на Русия и Далечния изток, между пазарите на Китай, страните от Азиатско-Тихоокеанския регион и Европа.

В Русия има десетки градове спътници, които са част от агломерации. Интересно е, че вече има и град Спутник в Пенза с над 100 000 жители.

Създаването на новия град Спутник на начален етап ще изисква 10 - 20 милиарда рубли инвестиции. Концепцията за развитието на Далечния изток смята, че е възможно

да бъдат

привлечени

до 2 млн. души

там в следващите 15 г.

Експерти смятат, че проектът на Шойгу възражда царската и сталинистката стратегия за развитието на Русия. Но все повече специалистите се съмняват, че това ще спре изтичането на населението от Сибир към Москва и другите големи градове.

Шойгу предложи в началото на август да се построят няколко крупни индустриални центъра в Урал - от 3 до 5 града с население до 1 млн. души, след което

столицата на

Русия да се

премести

в Сибир

“Идеята на Шойгу за изграждане на нови градове се вписва в плановете на бившия глава на СССР Йосиф Сталин за развитието на Сибир”, потвърждава и Дмитрий Журавлев, директор на Института за регионални проблеми.

“Проектът за изграждане на нови градове все още не е реализиран, тъй като сибирският климат и условията на живот не са подходящи за съвременния човек”, изрази скептичната си оценка Максим Зимин, президент на Байкалската регионална фондация за граждански инициативи “Нашият Сибир”. Той вярва, че идеята на Шойгу се основава на стереотипа, че

китайците може

да дойдат

в неразвити

сибирски земи

“Те няма да дойдат. Това е политическа фантасмагория. Китайците напускат северните територии. Те са групирани в няколко крайбрежни провинции и в долното течение на басейна на река Яндзъ”, казва експертът.

Руският елит също е разделен за идеята за новите градове. Според политици Спутник ще го сполети същата съдба като Електроград. Строителството му започва близо до градовете Минусинск (Красноярска територия) и Абакан (Хакасия) през 1973 г. Около него трябваше да бъдат построени 12 големи фабрики, които да произвеждат продукти за енергийния комплекс - мощни турбинни генератори, големи електрически машини, разпределителни уреди, кабелни продукти, домакински уреди и др. Планирано бе и създаването на образователни и научни центрове в Електроград. Но в средата на 80-те г. проектът беше замразен. От дванадесетте предприятия са построени две, които били неспособни да устоят на конкуренцията и фалирали. Шефът на Центъра за икономика на инфраструктурата Владимир Косой също критикува строителството в Сибир. Той обяснява, че в повечето от съществуващите градове, с изключение на Новосибирск и Красноярск,

населението

намалява и едва

ли някой ще реши

да отиде

в новите

“Ако говорим за развитието на инфраструктурата в Новосибирск или Красноярск, защо не. Но не от нулата. В Сибир вече има Томск, Новосибирск, Красноярск, Иркутск - центрове, където се развива научната и индустриална база”, обяснява експертът. 

Руският министър на отбраната Шойгу обаче обяви, че в териториите между Братск и Красноярск може да се произвежда мед, електроника и алуминий, в Южен Сибир да се възроди добивът на въглища, в района на Канск - производството на пластмаса, а в Лесосибирск да има предприятие за горски и строителни материали.

На 3 септември Путин подчерта, че в рамките на две години трябва да се разработи програма за развитие на всеки град в Далечния изток. Проектът за заселването му ще изисква 8 трилиона рубли.

В пустиня в САЩ вдигат мегаполис, вдъхновен от Аристотел

Чист като Токио, разнообразен като Ню Йорк и със социални придобивки като Стокхолм - това ще представлява нов град в американската пустиня, за който ще пръснат 400 млрд. долара, съобщи Си Ен Ен.

Идеята е на милиардера Марк Лор. Футуристичният град ще се казва Телоса и обещава екологична архитектура на 150 000 акра земя, устойчиво производство на енергия и уникална водна система. Т.нар. 15-минутен градски дизайн ще позволи на жителите да имат достъп до работните си места, училищата и разни удобства в рамките на четвърт час пътуване от домовете си.

Въпреки че Марк Лор все още търси точното местоположение за изграждане на мечтата си, възможните локации включват Невада, Юта, Айдахо, Аризона, Тексас и района на Апалачите.

Изображения на Телоса показват жилищни сгради, покрити със зеленина, и жители, които се радват на изобилие от открити пространства. В града ще бъдат забранени превозните средства, работещи с изкопаеми горива, и ще се ползват автономни возила, пътуващи по осветени от слънцето улици, заедно с тротинетки и пешеходци.

В сърцето на мегаполиса ще има небостъргач Equitism Tower, който е описан като “фар за града”. Сградата ще разполага с фотоволтаичен покрив, произвеждащ енергия, който ѝ позволява да споделя и разпределя всичко, което произвежда.

В допълнение към иновативния градски дизайн проектът обещава прозрачно управление и това, което се нарича нов модел за обществото. Вземайки името си от древногръцката дума telos (термин, използван от философа Аристотел за описание на присъща или по-висша цел), градът ще позволи на жителите да участват в процеса на вземане на решения и за бюджета. Междувременно фонд ще предложи на обитателите споделена собственост върху земята.

Идеята е първите заселници да се установят през 2030 г. на площ от около 6000 декара, а целият първи етап ще струва 25 милиарда долара.

Най-четени

"Шпигел": Ако приеме София в еврозоната, ЕС ще си създаде още един проблем

"Шпигел": Ако приеме София в еврозоната, ЕС ще си създаде още един проблем

Изглежда, че Европейският съюз е в опасност да си създаде още един проблем, сякаш нищо не е научил от кризата на еврото." Това пише германското списание "Шпигел" в коментар под заглавие "Спорно приемане в еврозоната: Нарастват притесненията, докато България се подготвя за присъединяване към еврото", цитиран от "Дневник"

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

„Честно казано, не харесвах първия министър-председател, предложен от ИТН. Да, не харесвам Ники Василев. Това, че знае седем езика, не значи, че не е корумпиран. Отдавна съм на терен и 30 години се бутам в политиката. От 2004 г., когато той беше три пъти министър, започнаха да действат предприсъединителните фондове

Жената и децата на шефа на НАП заплашени от бизнесмен

Жената и децата на шефа на НАП заплашени от бизнесмен

Бившият служебен министър Асен Василев разкри, че шефът на Националната агенция по приходите Румен Спецов е получил заплахи за живота на жена си и децата си. Те са били от български бизнесмен, чиито фирми в миналото никога не са проверявани. За заплахите са били информирани ДАНС и международните партньорски служби

Раздвижиха работата по "Хемус", пускат парите за отчуждаване за 52 км

Раздвижиха работата по "Хемус", пускат парите за отчуждаване за 52 км

Скоро ще има разрешителни за участъците до Павликени Работата по магистрала “Хемус” не е спряла съвсем - миналата седмица с решение на служебния кабинет са отпуснати парите за изплащане на отчуждаванията по лот 4 и до месец - месец и половина те ще бъдат платени на собствениците на земи по трасето. Това съобщи пред журналисти зам

Рашков: Разследваме престъления за милиарди на АМ "Хемус"

Рашков: Разследваме престъления за милиарди на АМ "Хемус"

Разследваме престъпления за милиарди, съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков, след като връчи на олимпийската ни шампионка по карате Ивет Горанова договора за назначаването й като инструктор в Академията на МВР. Като пример за престъпленията, които се разследват, вицепремиерът посочи строежа на автомагирстрала "Хемус"

Николай Василев с 4 критики за начина на увеличение на пенсиите

Николай Василев с 4 критики за начина на увеличение на пенсиите

Ако правителството, предложено от Слави Трифонов на 12 юли, се беше състояло, ви гарантирам едно, че то щеше да бъде по-модерно, по-реформаторско, щеше да работи по-бързо и нямаше да предложи актуализация на бюджета през тази година. Това заяви в предаването Панорама по БНТ бившият вицепремиер Николай Василев

Полша отказва да затвори мина за въглища, плаща на ЕК 500 000 евро на ден

Полша отказва да затвори мина за въглища, плаща на ЕК 500 000 евро на ден

Полша ще плаща всеки ден глоба от 500 000 евро на Еврокомисията заради това, че продължава да добива въглища в мината “Туров” в близост до чешката и германската граница, постанови Върховният съд на Европа, съобщи Ройтерс. До решението се стигна, след като Чехия каза, че спорната мина уврежда околната среда през границата

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

"КЕВР може да бъде принуден да вдигне цената на електроенергията още през януари", подчерта Димитър Манолов “Много отдавна предупреждавахме, че заради високите цени на електроенергията, малките бизнеси след няколко месеца ще бъдат принудени да обявят фалит. Европейският съюз продължава ритуалното си самоубийство

Гълъб Донев: Повишението на пенсиите е трайна мярка

Гълъб Донев: Повишението на пенсиите е трайна мярка

Списък за уволнения в държавата няма, не съм виждал и за първи път чувам да има Промените, свързани с увеличението на пенсиите и антикризиснте мерки, които прие с актуализацията на бюджета в последните си дни парламентът, не са предизборен ход, а трайна  мярка, заяви в "Панорама" вицепремиерът и министър на труда и социалната политика  Гълъб Донев

Емил Хърсев: Някой ще иска непрекъснато пари наготово, но бизнесът не може да е на хранилка - той храни държавата

Емил Хърсев: Някой ще иска непрекъснато пари наготово, но бизнесът не може да е на хранилка - той храни държавата

Които правят сметките, че без държавна субсидия трябва да затварят, това просто не е вярно, казва финансистът До 31 декември при избори на 14 ноември парламентът може да приеме бюджет за догодина - През миналата седмица двама българи на високи позиции бяха обвинени от Световната банка - визирам Кристалина Георгиева и Симеон Дянков

Най-коментирани

Кристалина Георгиева отрича да е оказвала натиск за доклад на Световната банка за Китай

Кристалина Георгиева отрича да е оказвала натиск за доклад на Световната банка за Китай

Изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева отрече вчера твърденията, че е оказвала натиск на служители на Световната банка да променят данни в доклад в полза на Китай по времето, когато е била главен изпълнителен директор на Световната банка, след като бордът на директорите на МВФ започна разследване по случая, предаде Ройтерс

Газът мина 80 лв. за октомври, увеличението е 15,68% за месец

Газът мина 80 лв. за октомври, увеличението е 15,68% за месец

За година поскъпването е 224,75 на сто 80,28 лв. за мегаватчас е цената на природния газ, поискана от “Булгаргаз” и одобрена от експертите на КЕВР, става ясно от доклада им. Това е с 15,68% повече от тази за септември, която е 69,40 лв. На 11 август газовата компания обяви прогноза за октомврийската цена от 69,76 лв

Евростат: Българите имат прекалено малко леки коли

Евростат: Българите имат прекалено малко леки коли

Само у нас спад на регистрираните автомобили между 2015 и 2019 г. България е сред страните, в които има най-малко пътнически автомобили в Европа. За 2019 г. у нас е имало 407 леки коли на 1000 души, показва статистика на Евростат. С по-малко автомобили са само Унгария (390), Латвия (381) и Румъния (357)

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

„Честно казано, не харесвах първия министър-председател, предложен от ИТН. Да, не харесвам Ники Василев. Това, че знае седем езика, не значи, че не е корумпиран. Отдавна съм на терен и 30 години се бутам в политиката. От 2004 г., когато той беше три пъти министър, започнаха да действат предприсъединителните фондове

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

"КЕВР може да бъде принуден да вдигне цената на електроенергията още през януари", подчерта Димитър Манолов “Много отдавна предупреждавахме, че заради високите цени на електроенергията, малките бизнеси след няколко месеца ще бъдат принудени да обявят фалит. Европейският съюз продължава ритуалното си самоубийство

50 хил. земеделци ще бъдат подкрепени със 70 млн. лв. от земеделското министерство в кризата

50 хил. земеделци ще бъдат подкрепени със 70 млн. лв. от земеделското министерство в кризата

Близо 50 хиляди стопани от секторите „Животновъдство“, „Растениевъдство“ и „Пчеларство“ ще бъдат подкрепени със 70 млн. лева. Това заяви министърът на земеделието  Христо Бозуков по време на съвместно видеоконферентно заседание на Консултативен съвет по животновъдство и Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство

Раздават 70 млн. лева на 50 000 земеделци заради COVID кризата

Раздават 70 млн. лева на 50 000 земеделци заради COVID кризата

50 хиляди земеделци ще получат 70 милиона лева помощи от държавата, за да преодолеят икономическите последици от COVID кризата, съобщиха от Нова тв. По предложение на земеделското министерство 35 млн. лева ще бъдат насочени в животновъдството, като с тях ще бъдат подкрепени близо 20 хиляди фермери. Пчеларите ще получат 5 млн. лева, а около 30 млн

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Списание "Икономист" призова управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева да се оттегли от поста заради ролята й в свързан с Китай скандал за манипулиране на данни, докато още е била в Световната банка. Според изданието този скандал е подкопал надеждността на МВФ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Повишаването на пенсиите няма да се отрази на инфлацията в България, но ще има дългосрочен ефект върху амбициите на страната да влезе в еврозоната, защото води до ръст на дефицита. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в Expat capital, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ на Ивайло Лаков по Блумбърг тв

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

Само в 33 дружества липсват 28 милиона Проверки на място в над 2100 фирми за нелогично високи касови наличности извършва Националната агенция за приходите. В годишните си финансови отчети за 2019 г. те са посочили, че държат в брой над 100 хил. лева. След като преброяват, описват и сравняват сумите в касата с посочените в счетоводните отчети

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Списание "Икономист" призова управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева да се оттегли от поста заради ролята й в свързан с Китай скандал за манипулиране на данни, докато още е била в Световната банка. Според изданието този скандал е подкопал надеждността на МВФ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Повишаването на пенсиите няма да се отрази на инфлацията в България, но ще има дългосрочен ефект върху амбициите на страната да влезе в еврозоната, защото води до ръст на дефицита. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в Expat capital, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ на Ивайло Лаков по Блумбърг тв

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

Само в 33 дружества липсват 28 милиона Проверки на място в над 2100 фирми за нелогично високи касови наличности извършва Националната агенция за приходите. В годишните си финансови отчети за 2019 г. те са посочили, че държат в брой над 100 хил. лева. След като преброяват, описват и сравняват сумите в касата с посочените в счетоводните отчети

Билетите за влак ще поскъпнат, но само с инфлацията

Билетите за влак ще поскъпнат, но само с инфлацията

470 влака са на ток, чиято цена от 110 се качи до 250 лв. за мегаватчас Билетите за влаковете ще поскъпнат, но само с индекса на инфлацията. За последните 12 месеца тя е 3,7 на сто, показват данните на Националния статистически институт. От БДЖ уточниха, че само за такова увеличение са говорили с новия служебен министър на транспорта Христо

От ноември – помощ за бизнеса, загубил от скъпия ток, по 60/40

От ноември – помощ за бизнеса, загубил от скъпия ток, по 60/40

Предлагат за домакинствата да останат енергийните помощи, но с промяна на подоходните критерии, за да се включат повече хора, обмисля работна група, която работи по мерките От ноември бизнесът да получава помощ заради шоковите цени на тока - това планира работната група, която се труди по мерките, научи “24 часа”

Евростат: Българите сред последните в ЕС по работа от вкъщи

Евростат: Българите сред последните в ЕС по работа от вкъщи

Повече хора са започнали да работят от вкъщи след въвеждането на мерките за социално дистанциране в отговор на пандемията от Ковид-19. През 2020 година 12 процента от заетите на възраст 20-64 години в ЕС обикновено са работили от вкъщи, докато през последното десетилетие този дял бе останал непроменен на равнище около 5 или 6 процента

Българските сезонни работници във Франция все по-често заминават без посредници

Българските сезонни работници във Франция все по-често заминават без посредници

Българските сезонни работници в селското стопанство във Франция все по-често се наемат директно от местни работодатели, което ограничава възможностите за контрол на Инспекцията по труда у нас, съобщиха от ИА "Главна инспекция по труда". Използваните в редки случаи фирми посредници или предприятия, осигуряващи временна работа

ЕК очаква България правилно да прилага правилата за търговия
с минерална вода

ЕК очаква България правилно да прилага правилата за търговия с минерална вода

Европейската комисия съобщи, че изпраща мотивирано становище до България за неспазване на пазарните изисквания на ЕС за естествените минерални и изворни води. Българското законодателство не забранява естествени минерални води и изворни води, с произход от един и същ извор, да бъдат продавани с повече от едно търговско описание

СЗО: Въздухът по света е по-замърсен, отколкото се предполагаше

СЗО: Въздухът по света е по-замърсен, отколкото се предполагаше

Замърсяването на въздуха по света е по-сериозно, отколкото се предполагаше. Предупреждението отправи Световната здравна организация (СЗО), като обяви намаляване на безопасните норми на основните замърсители като азотен диоксид. По изчисления на организацията около 7 млн. души годишно умират преждевременно от болести, свързани с мръсния въздух

ДАНС от сутринта в КЕВР и в борсата, снимат им документи

ДАНС от сутринта в КЕВР и в борсата, снимат им документи

От сутринта служители на ДАНС са в Комисията за енергийно и водно регулиране, но не са нахлула. Те искали документи, а от КЕВР им ги снимали. Агентите и в момента са в енергийния регулатор, тъй като документацията, която им приготвят, не била в малко количество. От КЕВР заявиха, че в комиисията е спокойно, няма напрежение