Новото населено място до Владивосток ще побира 300 000 жители и ще се превърне в икономически център

Русия започва строителството на изцяло нов град от нулата, който ще се намира в Сибир до китайската граница, събщи ТАСС. Идеята е на министъра на отбраната Сергей Шойгу, който предложи да се създадат пет нови големи града в Сибирския район, които да се превърнат в икономически центрове. Проектът се замисля от две години и би трябвало да започне да се реализира през 2022 г.

Първият град милионник ще бъде в Далечния изток, на по-малко от 30 км от Владивосток, и ще има 2,8 млн. кв. м жилища. Той ще бъде проектиран да побере 300 000 жители. Един от вариантите на руското правителство е да бъдат обединени град Владивосток и Артьом, като между тях се построи град спътник, съобщи “Газета.ру”.

Затова и той ще се казва Спутник. Това име Русия използва за първия изкуствен спътник на Земята, изведен в Космоса от СССР през 1957 г., с което изпреварва САЩ в космическата надпревара. Миналага година Москва кръсти и ваксината си срещу коронавирус “Спутник”, първата използвана в света.

Именно с това име на новия град се смята, че Москва отново иска

да изпъкне

пред света и да

покаже мускули,

но също така и да затвърди добрите си икономически отношения с Китай, който ще е точно до новото бижу на президента Владимир Путин. Руският лидер обяви, че иска Сибир задължително да се превърне във връзка между европейската част на Русия и Далечния изток, между пазарите на Китай, страните от Азиатско-Тихоокеанския регион и Европа.

В Русия има десетки градове спътници, които са част от агломерации. Интересно е, че вече има и град Спутник в Пенза с над 100 000 жители.

Създаването на новия град Спутник на начален етап ще изисква 10 - 20 милиарда рубли инвестиции. Концепцията за развитието на Далечния изток смята, че е възможно

да бъдат

привлечени

до 2 млн. души

там в следващите 15 г.

Експерти смятат, че проектът на Шойгу възражда царската и сталинистката стратегия за развитието на Русия. Но все повече специалистите се съмняват, че това ще спре изтичането на населението от Сибир към Москва и другите големи градове.

Шойгу предложи в началото на август да се построят няколко крупни индустриални центъра в Урал - от 3 до 5 града с население до 1 млн. души, след което

столицата на

Русия да се

премести

в Сибир

“Идеята на Шойгу за изграждане на нови градове се вписва в плановете на бившия глава на СССР Йосиф Сталин за развитието на Сибир”, потвърждава и Дмитрий Журавлев, директор на Института за регионални проблеми.

“Проектът за изграждане на нови градове все още не е реализиран, тъй като сибирският климат и условията на живот не са подходящи за съвременния човек”, изрази скептичната си оценка Максим Зимин, президент на Байкалската регионална фондация за граждански инициативи “Нашият Сибир”. Той вярва, че идеята на Шойгу се основава на стереотипа, че

китайците може

да дойдат

в неразвити

сибирски земи

“Те няма да дойдат. Това е политическа фантасмагория. Китайците напускат северните територии. Те са групирани в няколко крайбрежни провинции и в долното течение на басейна на река Яндзъ”, казва експертът.

Руският елит също е разделен за идеята за новите градове. Според политици Спутник ще го сполети същата съдба като Електроград. Строителството му започва близо до градовете Минусинск (Красноярска територия) и Абакан (Хакасия) през 1973 г. Около него трябваше да бъдат построени 12 големи фабрики, които да произвеждат продукти за енергийния комплекс - мощни турбинни генератори, големи електрически машини, разпределителни уреди, кабелни продукти, домакински уреди и др. Планирано бе и създаването на образователни и научни центрове в Електроград. Но в средата на 80-те г. проектът беше замразен. От дванадесетте предприятия са построени две, които били неспособни да устоят на конкуренцията и фалирали. Шефът на Центъра за икономика на инфраструктурата Владимир Косой също критикува строителството в Сибир. Той обяснява, че в повечето от съществуващите градове, с изключение на Новосибирск и Красноярск,

населението

намалява и едва

ли някой ще реши

да отиде

в новите

“Ако говорим за развитието на инфраструктурата в Новосибирск или Красноярск, защо не. Но не от нулата. В Сибир вече има Томск, Новосибирск, Красноярск, Иркутск - центрове, където се развива научната и индустриална база”, обяснява експертът.  Владивосток ще се намира много близо до новия град.

Владивосток ще се намира много близо до новия град.

Руският министър на отбраната Шойгу обаче обяви, че в териториите между Братск и Красноярск може да се произвежда мед, електроника и алуминий, в Южен Сибир да се възроди добивът на въглища, в района на Канск - производството на пластмаса, а в Лесосибирск да има предприятие за горски и строителни материали.

На 3 септември Путин подчерта, че в рамките на две години трябва да се разработи програма за развитие на всеки град в Далечния изток. Проектът за заселването му ще изисква 8 трилиона рубли.

В пустиня в САЩ вдигат мегаполис, вдъхновен от Аристотел

Чист като Токио, разнообразен като Ню Йорк и със социални придобивки като Стокхолм - това ще представлява нов град в американската пустиня, за който ще пръснат 400 млрд. долара, съобщи Си Ен Ен.

Идеята е на милиардера Марк Лор. Футуристичният град ще се казва Телоса и обещава екологична архитектура на 150 000 акра земя, устойчиво производство на енергия и уникална водна система. Т.нар. 15-минутен градски дизайн ще позволи на жителите да имат достъп до работните си места, училищата и разни удобства в рамките на четвърт час пътуване от домовете си.

Въпреки че Марк Лор все още търси точното местоположение за изграждане на мечтата си, възможните локации включват Невада, Юта, Айдахо, Аризона, Тексас и района на Апалачите.

Изображения на Телоса показват жилищни сгради, покрити със зеленина, и жители, които се радват на изобилие от открити пространства. В града ще бъдат забранени превозните средства, работещи с изкопаеми горива, и ще се ползват автономни возила, пътуващи по осветени от слънцето улици, заедно с тротинетки и пешеходци.

В сърцето на мегаполиса ще има небостъргач Equitism Tower, който е описан като “фар за града”. Сградата ще разполага с фотоволтаичен покрив, произвеждащ енергия, който ѝ позволява да споделя и разпределя всичко, което произвежда.

В допълнение към иновативния градски дизайн проектът обещава прозрачно управление и това, което се нарича нов модел за обществото. Вземайки името си от древногръцката дума telos (термин, използван от философа Аристотел за описание на присъща или по-висша цел), градът ще позволи на жителите да участват в процеса на вземане на решения и за бюджета. Междувременно фонд ще предложи на обитателите споделена собственост върху земята.

Идеята е първите заселници да се установят през 2030 г. на площ от около 6000 декара, а целият първи етап ще струва 25 милиарда долара.