Проблемът на строителните фирми, като например с "Автомагистрали - Черно море", са договорите, направени с АПИ по Закона за обществени поръчки /ЗОП/, каза министърът на финансите Асен Василев при гледане на второ четене на актуализацията на държавния бюджет.

АПИ е направила възлагания над стойността на договорите със строителните фирми. Например по договори за 20 млн. лева се правят възлагания за 200 милиона лева, каквато е масовата практика в АПИ, каза Василев. Това е незаконно, защото ЗОП позволява възлаганията да са до 50 процента над стойността на договора, уточни той.

Общата стойност, на това което ще бъде изработено до края на година и което все още не е разплатено е 1.3 милиарда лева. Иначе възлаганията от АПИ към фирмите са за 3.7 млрд. лева, но дейности за останалата част няма, каза Василев, цитиран от БТА.

За да бъдат разплатени тези пари е нужно АПИ да може да сключи анекси по договорите с фирмите. МФ предлага да се позволи на АПИ да сключи тези анекси с фирмите-изпълнители за да станат договорите валидни. Предлагаме плащането по тези договори да става за петгодишен период на равни интервали, започвайки през 2022 година, каза Асен Василев. Парите, предвидени за МРРБ в актуализацията на бюджета са достатъчни за зимното почистване и за неотложни разходи, които могат да се осигурят от АПИ, добави той.

Другият начин е фирмите да си търсят парите по съдебен път, но това означава, че няма да има зимно почистване, ще спре и цялата строителна дейност, каза Василев.

Ние предлагаме и "затягане на кранчета" - в АПИ има списък с неизрядни изпълнители, който сега е с пожелателен характер, но ще стане задължителен за изпълнение, каза финансовият министър. Правим така, че да има само банкови гаранции за изпълнение на договорите, а не застраховки. Даваните аванси на фирмите също задължително ще са с банкови гаранции от страна на изпълнителите, каза Асен Василев.

Народният представител Йордан Цонев предложи срокът за изплащане на задълженията към фирмите да е по-кратък - не повече от две или три години. Той предложи и застраховките за изпълненията на договори да се признават, защото са по-евтини за фирмите от банковите гаранции.

Депутатът Мартин Димитров попита дали МРРБ и АПИ са проверили реално извършената дейност на фирмите.

Срокът за разплащане към строителните фирми може да бъде съкратен от пет на три години, макар че решението ще натоварва бъдещите бюджети на АПИ. Ако се позволят застраховки по договорите вместо банкови гаранции, искам да посоча, че има застрахователни фирми, които не са капитализирани и издават застраховки за огромни суми. Ако държавата се опита да си вземе парите от тях ще се стигне до срив в застрахователния сектор, каза министър Василев. Нека да има допълнителни гаранции по застраховките или те да са презастраховани в добре капитализирани застрахователни системи, каза още министърът.