Пътните фирми не приемат офертата на министъра на финансите Асен Василев в частта за разсрочване на плащанията към тях, които са 1,3 млрд. лв., на два транша - през 2022 и 2023 г.  Това заявиха на пресконференция от браншовата камара "Пътища". Протестите ще продължат, но още не е решено дали в София, както днес, или да блокират пътища и магистрали в страната.

Председателят на УС на камарата Стефан Чайков обясни, че тези 1,3 млрд. лв. са неразплатени средства по текущ ремонт и поддържане на пътищата и нямат нищо общо с авансовите плащания към фирмите, които строят магистрала "Хемус".  "Няма нито Хемус", нито няма ново строителство", поясни той, тъй като двете неща се смесвали. 

Финансовият министър е направил офеиртата си по време на заседание на комисията по бюджет и финанси в парламента, която е обсъждала на второ четене актуализацията на държавния бюджет. Той предлага с актуализацията на бюджета, в преходните е заключителните разпоредби на закона да се позволи на пътната агенция да подпише с пътно-строителните фирми анекси към договорите, с които да се узакони възлагането на дейности по действащите договори. Така това плащане се признава, но то се разсрочва за следващите 2 години.  Становището на регионалното и на финансовото министерство е, че стойността на тези договори е надвишена неправомерно.  

От тези 1,3 млрд. лв. 220 млн. са фактурирани, над 600 млн. лв. са сертифицирани, признати са от възложителя за извършени, но не са фактурирани,  и около 500 млн., които са за завършване на вече започнати обекти, за да се приведе републиканската пътна мрежа към зимните условия, а и въобще към пътната безопасност, поясни Чайков.

От камарата се надяват депутатите да коригират това разсрочване на над две години в пленарна зала. "За нас единственият работещ вариант е да се осигурят средства в държавния бюджет още в рамките на годината, във всеки случай да са много повече от тези 220 млн. лв., и средствата, които ни се дължат и така и така се признати от държавата, да ни се изплатят до края на следващата година, каза Чайков.